Vlăduț, bucătarul de la „Neatza cu Răzvan și Dani”, a explicat cum se pregătește o rețetă delicioasă de plăcintă cu dovleac.
Un ingredient important ce dă aromă deosebită plăcintei este scorțișoara, pe care Vlăduț nu o adaugă în compoziția de dovleac, ci peste a doua foaie de plăcintă din cele patru foi ce compun un rulou.
Mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a-i răsfăța și voi pe cei dragi cu o delicioasă plăcintă cu arome de toamnă.
2 pachete de foi de plăcintă
100 ml ulei sau unt topit, pentru uns foile
2 kg de dovleac răzuit
200 gr zahăr
2 linguri de ulei
scorțișoară
zahăr pudră pentru decor
Primul aspect important în reușita unui gust perfect al plăcintei constă în alegerea dovleacului. Chiar dacă dovleacul plăcintar este cel destinat în mod clasic plăcintelor cu dovleac, Vlăduț propune să încercăm și cu dovleacul clasic, galben și rotund, pentru că are miezul mai zemos și mai aromat. Dovleacul se taie în felii mari, apoi se curăță feliile de coajă și semințe și se dau pe răzătoarea mare. Se pune o tigaie cu două linguri de ulei la încins si se caramelizează în acesta două - trei linguri din răzătura de dovleac. Se amestecă bine până când piureul de dovleac își degajă bine aroma, apoi se adaugă restul de dovleac și zahărul. Se amestecă piureul de dovleac pe foc până se reduce la jumătate și devine consistent. Se lasă la răcit, apoi se împarte în cinci părți aproximativ egale. Se poate folosi chiar dovleac copt la cuptor, dacă timpul ne permite așteptarea.
Când piureul de dovleac este rece și foile de plăcintă decongelate, se pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Grupăm foile de plăcintă în cinci grupuri de câte patru foi. Pe blatul de lucru așezăm prima foaie de plăcintă și o ungem cu puțin ulei. Așezăm a doua foaie peste ea, o ungem cu ulei și presărăm scorțișoară. Urmează a treia foaie de plăcintă unsă cu ulei, iar peste a patra foaie întindem piureul de dovleac. Rulăm foile de plăcintă cu dovleacul în interior și strângem bine ruloul la capete.
Procedăm în același mod și cu restul foilor de plăcintă și vom obține cinci rulouri pe care le așezăm în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt.
Coacem plăcinta cu dovleac pentru 35-40 de minute la 180 de grade sau până când este bine rumenită la suprafață. O lăsăm să se tempereze bine, o decorăm cu zahăr pudră, notează a1.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu