Iată rețeta unui desert simplu de făcut, dar cu impact asupra oricărei mese festive.
Pentru blat:
400 g foi de plăcintă din comerț
5 ouă mici
50 g zahăr
un vârf de sare
coaja de la 2 lămâi/portocale netratate
200 g iaurt grecesc
1 linguriță esență de portocale
1 plic praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
120 ml suc de portocale proaspăt stors
200 ml ulei de floarea soarelui
Pentru sirop
350 ml apă
150 ml suc de portocale proaspăt
170 g zahăr
1 baton de scorțișoară.
Pentru sirop se amestecă toate ingredientele, le puneți pe foc amestecând din când in când și din moment ce încep sa fiarbă, le lăsați 15 minute la foc mic. Apoi lăsați siropul să se răcească.
După ce se decongelează foile de plăcintă, le păstrați rulate și le tăiați ca pe tagliatelle (aproximativ 1 cm grosime). Le așezați răsfirate pe o tavă mare de la cuptor și le coaceți la 120 grade timp de aproximativ 30 de minute.
Le amestecați la fiecare 10 minute pentru a nu se rumeni, ci doar să se usuce și să devină casante. Apoi le scoateți și le sfărâmați cu mâinile în bucățele mici.
Într-un bol amestecați bine zahărul cu ouăle până devin cremoase și se deschid la culoare.
Adaugați iaurtul, esența, coaja de lămâi, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Mai amestecați puțin cât să omogenizați totul. Adăugați sucul de portocale și uleiul și amestecați din nou până când sunt încorporate.
Cu ajutorul unei linguri, încorporați și foile de plăcinte sfărâmate și amestecați. Le puneți treptat pentru a le putea amesteca bine.
Compoziția o turnați într-o formă de tort, ideal de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt, o decorați cu felii de portocale, bețe de scorțișoară și anason. O coaceți la cuptor la 180 grade timp de 45 de minute.
Cât timp este fierbinte, faceți găuri în ea cu o scobitoare și turnați sosul răcit. Lăsați să absoarbă lichidul și să se răcească complet.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu