Plăcinta cu varză murată este o gustare românească delicioasă. Iată cum se prepară tradiționalele "Vărzări".
Ingrediente
Pentru aluat
- 1 kg făină albă
- 25 g drojdie proaspătă sau 14 g uscată
- aproximativ 650 ml apă călduţă
- 50 ml ulei
- 2 linguriţe sare
- 1 linguriţă zahăr
Pentru umplutură
- 2,5 kg varză murată
- 100 ml ulei
- piper după gust
- 1 linguriţă sare
- 1 frunză mică de dafin (opţional)
- boia de ardei dulce sau iute (opțional)
Vezi și: Tigaie "Mic dejun", rețetă. Cel mai simplu și sățios preparat pentru masa de dimineață
Cum se prepară
Prima dată se frământă aluatul dospit. Cât timp creşte aluatul, varza se taie fideluță. Varza murată se spală mai întâi şi, dacă este cazul, se lasă la desărat. Se stoarce bine şi apoi se taie fin, potrivit pofta-buna.com.
Se pune uleiul într-o cratiţă sau tigaie cu fund gros şi apoi se adaugă varza şi dafinul. Se lasă la foc iute, câteva minute, amestecând încontinuu, până se înmoaie. Se condimentează cu piper şi boia după gust şi se lasă deoparte, la răcit.
Aluatul se rupe în 20 de bucăţi, se face din fiecare câte o bilă, se întinde cât palma, se pune în mijloc varza şi se împătureşte ca pe un plic.
Plăcintele se pun în tava tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la dospit 20 de minute, apoi se ung cu ou bătut, dacă nu e post. Se coc la foc potrivit de 170-180 de grade, în funcţie de cuptor (treapta 2 spre 3).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News