"Plăcinta dobrogeană" primeşte recunoaştere europeană. România a câștigat: "Bulgaria a invocat istoria comună a regiunii Dobrogea"

Sursa foto: captură video YouTube Retetele lui Carmen
Sursa foto: captură video YouTube Retetele lui Carmen

"Plăcinta dobrogeană" românească primeşte recunoaştere europeană, câştigând în faţa Bulgariei.

România are peste 3.600 de produse tradiţionale atestate, iar 20 dintre ele sunt din judeţul Tulcea. Printre preparatele tulcene cu eticheta de produs tradiţional se numără mai multe tipuri de salată de icre şi de pastramă de peşte, dulceţuri de nuci, trandafiri sau cireşe, precum şi un tip de cozonac preparat la Măcin.

Mirela Miiler, şefa Direcţiei Agricole Tulcea, ne spune cum se poate obţine eticheta de produs tradiţional: "Fiecare producător trebuie să arate că fabrică acest produs din materii prime locale, să prezinte reţeta tradiţională specifică acelui loc, să aibă în procesul de obţinere şi operaţiuni, de exemplu, de prelucrare manuală, în definitiv să dovedească modul tradiţional de obţinere a acelui produs şi să nu aibă în componenţă adaosuri obţinute prin sinteză chimică. Reţeta este prezentată în acest caiet de sarcini. Este o reţetă care se transmite din generaţie în generaţie, ca un fel de secret de familie până la urmă. Este ca o marcă înregistrată şi nu mai poate nimeni să-l producă, pentru că atestatul este nominal".

Atestatul de produs tradiţional este acordat de Ministerul Agriculturii, dar sunt şi alte forme de atestare a produselor tradiţionale, cum ar fi cel de "Indicaţie geografică protejată", care oferă unui produs recunoaştere la nivel european, scrie Rador.

"Bulgaria a invocat istoria comună a regiunii Dobrogea"

În judeţul Constanţa, este în curs de atestare IGP "Plăcinta dobrogeană". Timp de doi ani, România a concurat cu Bulgaria pentru atestarea "Plăcintei dobrogene" cu Indicaţie Geografică Protejată, iar în cele din urmă ţara noastră a primit câştig de cauză.

"Bulgaria a invocat istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din Bulgaria, şi a făcut o opoziţie hotărâtă şi susţinută aproape doi ani", a declarat Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii.

Bulgaria va primi dreptul de a folosi denumirea, în limba bulgară, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa şi fără recunoaştere IGP, pentru o perioadă de 10 ani, deşi iniţial ceruse 15 ani. De asemenea, vecinii bulgari nu vor putea exporta produsul cu denumirea tradusă în limba română de "Plăcintă dobrogeană".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel