Astăzi, vă propunem o gustare delicioasă: plăcintă oltenească.
Ingrediente
- 600 g făină
- 50 g unt
- 100 ml ulei
- 4 ouă
- 1 kg brânză de vaci
- 1 legătură mărar
- sare
- puțin unt pentru uns tava
Cum se prepară
Se pregătește aluatul din făină, ulei, 1 ou și sare. Se împarte aluatul în două și se lasă să se odihnească jumătate de oră, potrivit reteteistorice.ro. Se întinde o foaie dintr-o bucată de aluat și se pune la cuptor într-o tavă unsă cu unt să se coacă. Atunci când foaia este coaptă, se pune peste aceasta compoziția pregătită din brânză, 3 ouă, mărarul curățat, opărit și tocat și sare. Peste compoziția de brânză se pune alta foaie obținută din bucata a doua de aluat.
Se înțeapă foaia de deasupra cu o furculiță formând pătrate (pentru a ne fi mai ușor să o tăiem când e gata), se unge cu unt topit și se dă la cuptor să se coacă. Atunci când e gata, se lasă să se răcească plăcinta în tavă și se taie.
Vezi și: Prăjitură secuiască. Rețeta veche din 1938
BONUS: Gogoși cu drojdie. Rețeta din 1957
Ingrediente
- 500 g făină
- 15 g drojdie proaspătă
- 1/2 linguriță sare
- puțină esență de vanilie
- puțină coajă de lămâie rasă
- apă cât cuprinde pentru a face o cocă moale
- ulei pentru prăjit gogoșile
- câteva linguri zahăr pudră
Cum se prepară
Din făină, drojdie, sare, vanilie, coajă de lămâie rasă și apă se frământă o cocă moale să se poată lua cu lingura. Se lasă coca să crească. După ce a crescut, se ia cu lingura din cocă, se pun grămăjoare din câte o lingură de cocă într-o tigaie cu ulei bine încins și se prăjesc gogoșile (se procedează ca la gogoșile pripite), potrivit reteteistorice.ro.
Se servesc fierbinți și pudrate cu zahăr.
Vezi și: Prăjitura Cenușăresei. Rețeta veche din 1965
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News