Elena Cristian, analist DC BUSINESS, a făcut mai multe comentarii acide cu privire la declaraţiile făcute de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, despre plafonarea/compensarea facturilor la energie şi avertizează că deja nu mai sunt bani pentru plata acestor scheme, dar şi că sunt datorii mari către furnizorii de energie.
"Ştiu că trebuie să transferaţi nişte bani către toate datoriile pe care le are statul către furnizori, pe care le va face cu acea plafonare la energie electrică şi gaze naturale. Vreau să vă întreb dacă aveţi disponibili aceşti bani. S-a discutat despre acea estimare ANRE, 40 de miliarde de lei. S-a redus la 20 de miliarde, între timp. Nu ştim acum cât va fi, dar îşi permite statul să...?", a fost întrebat Adrian Câciu la briefingul de presă după şedinţa de Guvern. Iată ce a răspuns.
"În primul rând, aşteptăm analiza fundamentată a unei estimări. Doar amintesc faptul că atunci când s-a luat această decizie cu Ordonanţa 27, estimarea cu care s-a venit a fost de 9 miliarde pe tot anul. Dacă în fiecare etapă venim cu tot felul de estimări, deci rectificarea nu se construieşte decât pe cifre concrete, iar banii vor fi puşi la rectificare, aşa cum sunt stabiliţi în baza analizelor pe care le facem şi noi şi cu care împreună cu Ministerul Energiei ajungem la un consens, banii reprezentând facturi care vin la plată şi sunt sume certe şi exigibile, nu estimări care se schimbă de pe o săptămână pe alta", a explicat ministrul Câciu.
Întrebat dacă reglementarea preţurilor la energie ar putea tempera inflaţia, ministrul a replicat: "Cu siguranţă. Aici aş vrea, totuşi, să vedem un lucru care s-a întâmplat şi pe care trebuie să-l gestionăm de aici încolo. Statul român a venit să sprijine cetăţenii şi economia în faţa exploziei preţurilor la energie şi a luat o măsură de plafonare, dacă vreţi, a preţurilor, pentru ceea ce înseamnă, ce resimte cetăţeanul, însă, în partea cealaltă, la modul în care se vinde energia pe piaţă, lucrurile, din punctul nostru de vedere, au intrat într-un regim, hai să fiu elegant, prea incert pentru a fi gestionabil, drept pentru care chiar asta s-a cerut şi ANRE-ului împreună cu Ministerul Energiei participăm şi noi, guvernul, facem o analiză, pentru că nu poţi lăsa preţurile să crească, cum să vă zic, în mod nu numai necontrolat, dar în mod galopant, pentru că nu poţi susţine. Banii de plată pentru furnizori nu vin de la statul român, să ne înţelegem. Banii aceştia sunt taxele pe care le plătiţi dumneavoastră, chiar şi eu, chiar dacă sunt demnitar plătesc şi eu taxe, dar toată lumea plăteşte taxe şi trebuie într-adevăr intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei, a pieţei pe fluxul ei, că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate, din punctul meu de vedere", a mai spus acesta.
Elena Cristian, analist DC BUSINESS, a intervenit şi afirmă că, potrivit surselor din Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor, nu doar că datoriile spre furnizori sunt foarte mari, ci şi că nu mai sunt bani pentru plata schemelor de compensare/plafonare.
"Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns în hohote. Sigur că ministrul Câciu dă din colţ în colţ de când a preluat acest mandat. Nu prea ştie să răspundă la întrebări şi îmi este greu să cred că atunci când a venit această ordonanţă la Ministerul Finanţelor pentru avizare, pentru că este o ordonanţă cu mare impact bugetar, nu s-au făcut nişte calcule. Acum înţelegem aşa. Că la 10 luni de la compensare/plafonare, pentru că ştim că a început din octombrie anul trecut, s-a mers pe o schemă trei luni, apoi a venit această schemă valabilă un an, timp în care către furnizori, atenţie, s-a plătit cam o treime din sumă, îşi dau seama că nu e vorba de un impact de 9 miliarde lei, ar fi de fapt 40 miliarde. Şi dacă se mai gândesc un pic, ar putea fi 20. Este ca şi cum am vorbi noi: "Ai bani de o cafea? Dă-mi şi mie o fisă/ Păi de câte ai nevoie? / Una, două...". Adică ce mi-e 40 miliarde, ce mi-e 20 de miliarde. O nimica toată.
Din sursele mele şi din Ministerul Finanţelor şi din Ministerul Energiei, banii aceştia nu sunt. Trebuie să ia o decizie rapidă", a punctat Elena Cristian la Cheia Zilei, emisiune moderată de Niels Schnecker la România TV.
"Nici nu au de unde să fie. Că nu au avut încasări mai mari. Degeaba se laudă premierul cu faptul că deficitul e la 1,7. În realitate, BNR ne spune că estimarea pentru întregul an e la 6,7 din PIB. Ne împrumutăm la cel mai scump preţ din Europa", a intervenit Schnecker.
"Exact. Şi datoria publică e la aproape 50% din PIB, suntem la un nivel record al dobânzilor, şi s-au plătit în primele 4 luni 9 miliarde lei numai rostogolirea dobânzilor. Până la finalul anului, această rostogolire ar putea fi undeva la 30 miliarde lei. Sigur, noi ştim, pe cifre te uiţi cum vrei. De sus în jos, de la dreapta la stânga. Ei calculează încasări mai mari decât anul trecut. Pe mine mă interesează faţă de cum ai scris în buget cum stai, că bugetul l-ai construit anul ăsta, nu anul trecut", a mai spus Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu