Darius Vâlcov a declarat, miercuri seara, la Antena 3 ce se va întâmpla cu prețul la gaze și la energie pentru următorii trei ani.
"S-au trezit două societăți ROMGAZ și OMV, care produc 95% din producția de gaz a României, stăpânii gazelor din România și au spus că între noi și cetățeni nu mai este nimeni și noi putem să punem cât vrem. Ne-am trezit într-o dimineață că unul pune 1000, tu cât pui? 1001 . Pun eu apoi 1002 și ne ducem la 100.000. Așa au început să facă. De la 41 de lei megawați/oră cu cât vând ei cu între ei, pentru că ei consimă gaz pentru a produce energie electrică. Atunci OMV-ul vinde cu 41 de lei. Pentru populație ai alte prețuri. adică dacă îl produc undeva la 37 de lei, cam acolo este prețul de producție, pentru populație s-au gândit la 80, la 90, 100, chiar și 110, adică doar de trei ori prețul de producție, în condițiile în care când Cioloș a semnat ordonanța prețul era 60 de lei și s-a spus, nu vă faceți griji că prețul nu va depăși 68 de lei. Și am ajuns acum, după doi ani, să vedem că au crescut gazele cu 16,6%. Vă dați seama dacă noi nu am fi crescut salariile și pensiile ce dramă ar fi fost în România? Aceste creșteri oricum veneau, noi am atenuat foarte mult din aceste creșteri și au rămas oamenii și cu foarte mulți bani în buzunar, dar dacă nu s-ar fi întâmplat asta, creșterile oricum veneau. Și am ajuns la un prețe de 90, 100 de lei. Și acum 68 de lei punem și noi", a declarat Darius Vâlcov.
Citește și PILON II PENSII, schimbări majore, RETRAGERE bani. Vâlcov, explicații
"Ne permite legea ca pentru gaze și energie electrică, și aceasta este vestea bună pe care trebuie să o dăm dacă mâine trece ordonanța, că în următorii trei ani de zile, prețul la gaz și la energie pentru toată populația României nu va mai crește cu niciun leu față de ziua de astăzi. Deci cât se plătește astăzi, atât vor plăti până pe 28 februarie 2022 și la gaze și la energie toți consumatorii. De ce peste trei ani de zile. Pentru că legea ne permite, există o prevedere legală în care dacă te afli într-o situație de monopol sau oligopol și noi ne aflăm clar într-o astfel de situație în care doi jucători au 95% din producția de gaz, și pentru că din acel moment producția de energie și de gaze a României va fi mai mare decât cererea. De ce spun asta? Pentru că se va da drumul extragerii zăcămintelor din off shore și pentru că vor porni mai multe capacități pe energie. În momentul în care ofertă mai mare decât cerere nu va exista riscul ca în 2022 prețul să sară mai mult decât cel pe care noi în avansăm astăzi pentru termenul de trei ani de zile", a mai spus Vâlcov.
Citește și: Preț gaze, plafonare. Tăriceanu, prima reacție după declarațiile lui Teodorovici și Iohannis
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu