Plafonarea adaosului comercial expiră la finalul lunii ianuarie. Adrian Negrescu a explicat ce efecte a avut și la ce ne putem aștepta în continuare

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @alpakavideo
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @alpakavideo

Adrian Negrescu, analist economic, a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre plafonarea adaosului comercial care mai este în vigoare până la finalul lunii ianuarie. 

In 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la alimentele de bază. Luna ianuarie este ultima lună în care mai putem beneficia de această plafonare, urmând ca din luna februarie 2024 Guvernul să renunțe la ea.

Adrian Negrescu a explicat ce efecte a avut această plafonare și la ce ne putem aștepta în continuare.

„Această măsură a plafonării adaosului comercial a funcționat doar în parte și a creat multiple efecte negative. S-a ajuns ca multe dintre hipermarketuri să fie nevoite să importe produse alimentare de bază din alte țări pentru că nu puteau să le aducă din țară, nu existau cantități suficiente.

S-a ajuns și la o altă situație absolut paradoxală, ca alte produse care nu se aflau pe lista Guvernului să se scumpească pentru a acoperi pierderile generate de plafonarea adaosului comercial.

Cred că trebuie renunțat la această măsură începând cu 1 februarie și găsite alte soluții, cum, de pildă, se practică în alte țări. În Statele Unite există un program special care permite persoanelor sărace să beneficieze de niște tichete speciale pentru produse alimentare de bază și aceste tichete să fie folosite numai pentru achiziția unui anumit tip de produse.

Cred că și noi trebuie să urmăm, mai cu seamă că avem cardurile acelea speciale pe care le-a emis statul anul trecut și care pot fi folosite în acest scop. În acest fel am putea rezolva problema persoanelor vulnerabile care au nevoie de aceste produse alimentare de bază la un preț mai redus decât cel obișnuit.”, a spus Adrian Negrescu la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel