Oficial. Plafonul de impozitare a crescut și pentru pensiile militare, care reprezentă ”o situație particulară”

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a aprobat majorarea plafonului de impozitare până la 3.000 de lei și în cazul pensiilor militare.

UPDATE: Executivul a aprobat miercuri majorarea plafonului de impozitare și în cazul pensiilor din sistemul național de ordine și siguranță publică. Astfel, vor fi scutite de impozitare pensiile din sistemul național de ordine și siguranță publică în valoare de până la 3.000 de lei.

”Începând cu luna octombrie, plafonul lunar până la care pensionarii nu vor plăti impozit pentru veniturile obținute din pensii va crește de la 2.000 la 3.000 lei. După proiectul de lege adoptat recent în Parlament, Guvernul a completat prin ordonanță de urgență, astăzi, categoriile de pensionari care vor beneficia de majorarea pragului până la care se aplică scutirile la impozitarea pensiei.

Este vorba despre beneficiarii pensiilor militare reglementate de Legea numărul 223/2015 privind pensiile militare de stat”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Oficialul a reamintit că pensiile militare de stat reprezintă ”o situație particulară”, deoarece din anul 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat de Legea 223/2015.

”Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015.

Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat. Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității.

Impactul bugetar al aplicării acestei decizii până la sfârșitul anului în curs este de 34,6 milioane de lei”, reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern. 

Știre inițială

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat înaintea ședinței de Guvern de miercuri seară că Executivul va aproba plafonul de impozitare și în cazul pensiilor din sistemul național de ordine și siguranță publică. Potrivit lui Ciolacu, de această măsură vor beneficia aproximativ 200.000 de persoane.

”Aprobăm azi majorarea plafonului de impozitare și în cazul pensiilor din sistemul național de ordine și siguranță publică.

Practic, le aducem la același nivel cu celelalte pensii publice, unde deja am legiferat ridicarea plafonului de la 2.000 la 3.000 de lei, începând cu 1 octombrie. Aproximativ 200.000 de români vor beneficia de această nouă măsură, care este un act de echitate socială”, a spus Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a adăugat că își asumă soluționarea problemelor semnalate de mineri, dar și de persoanele cu dizabilități, în ce privește pensiile.

”Lucrăm acum și la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni. Nu au nicio vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare, din interese de moment. Însă, fiți siguri că voi rezolva prin dialog cu Comisia Europeană, ajungând la o înțelegere corectă, nu prin acțiuni populiste, cu proiecte fantomă depuse acum în Parlament, ce modifică legea asumată anul trecut prin PNRR și votată de toate partidele”, a mai spus Ciolacu.

Citește și: ”Sunt supărat pe domnul Boloș”. Daniel Zamfir acuză manevrele ministrului de Finanțe: I s-a umplut și premierului Ciolacu paharul

Premierul, întâlnire cu reprezentanții minerilor și ai nevăzătorilor

Marcel Ciolacu a anunțat, marți seară, la un post TV, că vineri se va întâlni cu reprezentanții minerilor și ai nevăzătorilor, pentru a discuta despre modul în care se recalculează pensiile acestora.

”Am aceste două categorii, vineri mă văd cu ei. (...) Mineri și persoanele cu dizabilități, inclusiv nevăzătorii, care sunt 2.500 de persoane în pensie, în acest moment. Am avut întâlnire cu persoanele cu dizabilități, am înțeles, am pus-o pe ministra Muncii să îmi găsească soluțiile. Normal că o să le comunic împreună cu Comisia și voi rezolva această problemă. Am o întâlnire vineri și cu reprezentanții minerilor”, a declarat premierul, la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel