Dunărea se varsă în Marea Neagră prin cele trei brațe principale, Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe. Totuși, plaja sălbatică aflată la est de localitatea Sfântu Gheorghe reprezintă singurul loc din România în care poate fi observat direct contactul Dunării cu Marea Neagră.
Dunărea este al doilea fluviu din Europa ca lungime, trece prin 10 state și prin 4 capitale, iar la vărsare formează o impresionantă deltă. În amonte de orașul Tulcea, Dunărea se desparte în două brațe, Chilia la nord și Tulcea la sud, iar ulterior, brațul Tulcea are o difluență în brațele Sulina și Sfântu Gheorghe. Cele trei cursuri ale râului au lungimi între 71 și 112 kilometri, cel mai lung fiind brațul sudic, Sfântu Gheorghe. De asemenea, brațul nordic, Chilia, preia 60% din volumul de apă al Dunării și asigură frontiera naturală a României cu Ucraina. La vărsare, brațul Chilia formează o deltă secundară, acesta despărțindu-se în alte nouă brațe mai mici, Belgorod, Prorva, Oceacului, Ancudina, Otnoina, Pesceana, Cobana, Stari-Stambul și Musura.
Brațul Sulina, deși transportă doar 18% din volumul de apă al Dunării, este cel mai pretabil navigației, deoarece este dragat în permanență și cursul său este unul aproape liniar pe direcția est-vest.
Brațul Sfântu Gheorghe este cel mai sinuos braț al Dunării, iar în secolul trecut s-au făcut lucrări de dragare pentru a reduce distanța dintre gura de vărsare și difluența cu Sulina. În capătul său estic, pe malul drept, la aproximativ 2 kilometri de vărsarea în Marea Neagră se află localitatea omonimă.
Chiar dacă Delta Dunării se află aproape în totalitate pe teritoriul României și chiar dacă două din cele trei brațe (Sulina și Sfântu Gheorghe) au gura de vărsare în țara noastră, plaja sălbatică de la Sfântu Gheorghe este singurul loc din România în care se poate vedea direct contactul Dunării cu Marea Neagră. Brațul Sulina este dragat și prelungit până în largul mării, pentru a permite intrarea navelor cu un pescaj mare.
Pe plaja sălbatică se poate ajunge pe jos din localitatea Sfântu Gheorghe. Drumul principal din localitate continuă spre est, printr-un peisaj deltaic specific, până ajunge la mare.
Fiind aproape cel mai estic loc al României, foarte puțin vizitat de turiști, peisajul oferă o experiență unică prin faptul că nivelul de antropizare este foarte scăzut. Mergând pe plajă, spre sud, spre locul în care Sfântu Gheorghe se varsă în mare, poți avea norocul să vezi cai sălbatici, cormorani ori pelicani. Este poate cea mai frumoasă plajă de pe litoralul românesc al Mării Negre.
După 2.850 de kilometri și după ce adună principalele cursuri de apă din Europa Centrală și de Est, fluviul Dunărea se varsă în Marea Neagră. Diferențele de culoare între apa mării și apa Dunării au fost insesizabile, deși există voci care spun că, atunci când condițiile climatice sunt favorabile, apa venită pe brațul Sfântu Gheorghe are o nuanță mult mai deschisă decât apa Mării Negre.
Președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, a precizat pentru DC News că Delta Dunării va beneficia în viitor de un OMD, care va asigura dezvoltare unitară a Rezervației Biosferei Delta Dunării (vezi mai multe AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News