În București, ar trebui ca fiecare locuitor să se bucure de 26 de mp de spațiu verde. Dar se ”bucură” de maximum 9!
Alex Găvan, activist de mediu, a vorbit, în cadrul dezbaterii DCMedia Group, ”Reducerea riscurilor legate de poluare: investiții verzi, metode de îmbunătățire a calității aerului, soluțiile oferite de către companii cheie”, despre centura verde a Bucureștiului.
”Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale din Europa. Suntem pe locul întâi atunci când vorbim despre costurile pe care le avem în capitală pentru a trata bolile generate sau înrăutățite de poluare. Sunt, în fiecare an, 6,3 miliarde de euro, atenție, este cifră oficială într-un raport de acum câteva luni, care spune asta. Suntem pe primul loc în UE. Dacă nu ieșea Marea Britanie, ei ar fi fost primii, în Londra. În 2020, a fost publicat un raport INSP care spune foarte clar că dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării, speranța de viață a locuitorilor Capitalei ar crește, în medie, cu 4 ani, ceea ce ar fi o cifră absolut fantastică. Bineînțeles, suntem una din capitalele cu cel mai puțin spațiu verde, 7 - 9 mp/ cap de locuitor, în loc de 26, cât este reglementat într-o Hotărâre de Guvern... nu are rost să mai spunem cifre, pentru că le simțim pe pielea noastră, zi de zi.
În același timp, într-un mod absolut paradoxal, pe măsură ce murim sufocați de poluare și de căldură, tăiem ultimele păduri din jurul orașului. Plămânii verzi ai Bucureștiului, ultimele rămășite dispar pe zi ce trece. Doar în ultimul an, înainte să lansăm platforma civică ”Împreună pentru centura verde”, din aceste păduri s-au extras nu mai puțin de peste jumătate de milion de arbori, mai exact 587.000 și ceva. Este foarte puțin pentru un județ cu o acoperire de vegetație forestieră de doar 16% - ar trebui minimum 30%” a spus Alex Glăvan în cadrul dezbaterii DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu