Cât de mult contează pentru viitorul României în Schengen parteneriatul strategic semnat miercuri de preşedintele Klaus Iohannis şi Rumen Radev?
Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, miercuri, o vizită oficială în Bulgaria, la Sofia, la invitaţia omologului său Rumen Radev, alături de care va discuta strategia comună de aderare la Schengen și a semnat o declaraţie comună privind parteneriatul strategic între cele două ţări. „Parteneriatul strategic este rezultatul interesului reciproc al României şi Bulgariei, ca state vecine şi prietene, de intensificare a cooperării în numeroase domenii de interes comun şi stabileşte direcţiile de dezvoltare viitoare a cooperării româno-bulgare”, arată Administraţia Prezidenţială.
Printre subiectele de pe agenda de discuţii a celor doi şefi de stat s-au aflat şi dezvoltarea schimburilor economice şi a investiţiilor, analizarea stadiului proiectelor transfrontaliere dedicate îmbunătăţirii infrastructurii fluviale şi rutiere, precum şi avansarea proiectelor în domeniul energetic, menite să crească independenţa şi securitatea energetică a celor două ţări.
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a comentat în direct la Digi24: "Parteneriatele strategice sunt documente atotcuprinzătoare în ceea ce priveşte upgradarea relaţiei bilaterale la un nivel semnificativ. Practic, de la intensificarea dialogului politic bilateral, schimburile economice, cooperările transfrontaliere până la chestiuni care ţin de securitate, apărare comună... toate aceste domenii sunt identificate iar instituţiile din cele două ţări acţionează în concordanţă cu această înţelegere politică generală."
Preşedintele Iohannis şi omologul său bulgar au discutat şi despre obiectivul comun al aderării la spaţiul Schengen şi au reconfirmat hotărârea fermă de a continua demersurile în vederea adoptării unei decizii pozitive în cursul acestui an. Diaconescu spune că evenimentul de astăzi ajută, oarecum, la o mai bună conturare a planului comun România-Bulgaria în privinţa perspectivelor de aderare la Schengen, în viitor: "Întâlnirile de astăzi reprezintă o deschidere. Necesară dar, după părerea mea, nu suficientă. În mod evident, Schengen înseamnă frontiera exterioară a Uniunii Europene. Cooperarea celor două ţări, ca şi premiză, este esenţială. Nu se poate una fără alta şi nu poate Frontex-ul să vină pe Dunăre în condiţiile în care există poziţii politice diferite între România şi Bulgaria.
Suntem predestinaţi să lucrăm împreună pentru a atinge un obiectiv comun. Modalităţile practice ulterioare de implemnetare nu se discută atunci când se stabileşte cadrul general. Acestea ţin de profesionalismul şi de determinarea instituţiilor care au atribuţii în această zonă. Dar ceea ce primesc astăzi este mandatul general de a coopera şi de a interacţiona de la zona de politică externă până la cea de apărare transfrontalieră".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu