Planeta Jupiter a fost lovită de un corp gigantic și misterios. Astronomii amatori au surprins contactul / VIDEO

Planeta Jupiter a fost lovită de un corp gigantic și misterios. Astronomii amatori au surprins contactul / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Planeta Jupiter a fost lovită de un corp gigantic și misterios. Astronomii amatori au surprins contactul / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Săptămâna trecută, planeta Jupiter a fost lovită de un corp uriaș.

Există numeroase camere pe Pământ (profesionale și amatoare) care urmăresc sistemul nostru solar pentru indicii și evenimente care ne-ar putea ajuta să înțelegem trecutul planetei noastre și, eventual, viitorul nostru. Totuși, este deosebit de îmbucurător când una dintre aceste camere surprinde ceva complet neplanificat.

Așa s-a întâmplat și săptămâna trecută, când mai multe camere de pe Pământ au surprins ciocnirea de planeta Jupiter a unui corp foarte mare. Fotografii amatori din întreaga lume au surprins blițul strălucitor a ceea ce părea a fi un impact în atmosfera superioară a lui Jupiter. În mod incredibil, dacă va fi confirmat, acesta va fi doar al optulea eveniment de impact observat pe Jupiter de când cometa Shoemaker-Levy 9 s-a ciocnit cu gigantul gazos în 1994, oferind prima observare directă a două corpuri care se ciocnesc în sistemul solar.

Youtube video image

Jupiter acționează ca un magnet pentru corpurile rătăcite în Sistemul Solar

Fiind cea mai mare planetă din sistemul solar, influența gravitațională a lui Jupiter determină și ca aceasta să fie cea mai afectată, doar că rareori vedem aceste coliziuni. Astronomii amatori au telescoapele și camerele îndreptate spre cer, surprinzând cele mai multe evenimente înregistrate până acum, inclusiv un asteroid sau o cometă care a lovit gigantul gazos în 2016 și o coliziune de asteroid în 2019.

Impactul din 2019 a permis astronomilor să calculeze cât de des este lovit Jupiter de ceva suficient de mare pentru a crea un flash vizibil de pe Pământ. Se crede că în jur de 20-60 de obiecte lovesc planeta în fiecare an. Cu toate acestea, se pare că rata noastră de detectare a acestora este în creștere. De la prima coliziune de comete văzută în 1994, următoarea observată a fost în 2009 și de atunci au fost documentate în 2010, 2012, 2016, 2017, 2019, 2020 și acum în 2021.

Datorită atracției sale gravitaționale masive, Jupiter poate acționa ca un scut pentru Pământ, aspirând orice roci spațiale rătăcite care s-ar putea îndrepta către noi, deși există, de asemenea, șanse mari să ajute și la aruncarea altor corpuri în direcția planetei noastre, scrie IFLScience.

Astronomii au descoperit un posibil nou braț al Căii Lactee

O echipă de astronomi chinezi a anunţat descoperirea unui uriaş nou filament de gaze şi praf cosmic la periferia galaxiei noastre, de cealaltă parte a nucleului galactic, o structură ce a fost botezată "Cattail" şi care nu este pentru moment cartografiată complet, dar care ar putea reprezenta un braţ necunoscut anterior al Căii Lactee, transmite Space.com.

Calea Lactee este o galaxie spiralată, cu un nucleu central din care se desprind braţe şi care conţine stele, nori de gaze şi praf cosmic. Galaxia noastră are patru astfel de braţe cunoscute - două majore, numite Scutum-Centaurus şi Perseus, precum şi două braţe minore, numite Norma şi Sagittarius, conform NASA. Soarele se află într-o regiune a braţului Sagittarius denumită Pintenul lui Orion, scrie Agerpres (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel