Planeta lui Skywalker din "Războiul stelelor" există cu adevărat chiar în galaxia noastră

sistem binar
sistem binar
Alegeri prezidentiale 2024

Astronomii americani au descoperit o planetă care gravitează în jurul a două stele, precum "planeta lui Luke Skywalker" din "Războiul stelelor", potrivit unui studiu publicat, joi, în Statele Unite, o descoperire ce reprezintă o premieră în istoria astronomiei.

Această exoplanetă (planetă aflată în afara sistemului nostru solar, n.r.), care orbitează în jurul a două stele şi, din acest motiv, are două răsărituri şi două asfinţituri, a fost denumită Kepler-16b, scrie Mediafax.

Planeta se află la o distanţă de circa 200 de ani lumină de Terra.

Până în prezent, o astfel de planetă, denumită circumbinară, exista doar în universul epopeic din filmele francizei "Războiul stelelor", unde se numea Tatooine - o planetă acoperită de deşerturi şi populată de câteva specii indigene umanoide, precum "Oamenii nisipurilor".

Însă, spre deosebire de aceasta, Kepler-16b este o planetă rece şi gazoasă. Astronomii exclud posibilitatea ca această planetă să adăpostească forme de viaţă.

" Kepler-16b este primul exemplu de planetă circumbinară a cărei existenţă a fost confirmată", a declarat Josh Carter, un astronom de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), unul dintre autorii acestei descoperiri.

"Încă o dată, descoperim că sistemul nostru solar este doar un exemplu în diversitatea de sisteme planetare pe care natura poate să le creeze", a adăugat acelaşi cercetător.

Studiul, apărut în revista americană Science din 15 septembrie, a făcut obiectul unei prezentări ce a avut loc joi, în cadrul conferinţei "Extreme Solar Systems II", organizată la Jackson Hole în statul Wyoming.

Kepler-16b are o masă ce reprezintă o treime din cea a planetei Jupiter şi o rază ce echivalează cu 74% din raza acesteia, cea mai mare din sistemul nostru solar. Kepler-16b are o mărime şi o masă asemănătoare celor ale planetei Saturn.

Ea orbitează în jurul celor două stele în 229 de zile, la o distanţă medie de 104,6 milioane de kilometri.

Cele două stele sunt mai mici şi mai puţin calde în comparaţie cu Soarele nostru, iar din acest motiv, Kepler-16b este destul de rece, temperaturile înregistrate la suprafaţa ei variind între -73°C şi -101°C.

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul telescopului american Kepler. Prezenţa unei planete este detectată atunci când această trece prin faţa stelei sale, fapt care îi reduce luminozitatea pentru o perioadă.

Însă în cazul planetei Kepler-16b, această observare a fost complicată de faptul că cele două stele se eclipsează reciproc, provocând periodic o reducere totală a luminozităţii.

Astronomii americani au remarcat, totodată, că luminozitatea planetei scade la intervale regulate, chiar şi atunci când cele două stele nu se eclipsează, indicând prezenţa unui al treilea obiect care se învârte în jurul lor.

Savanţii au ajuns la concluzia că cele două stele se învârt una în jurul ceilelalte, efectuând o rotaţie completă în 41 de zile, la o distanţă de 33,8 milioane de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel