Planeta Mercur are coadă asemenea cometelor. Explicațiile oamenilor de știință / FOTO

Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, pare să aibă o coadă asemenea cometelor.

Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, are o coadă asemeni cometelor care deseori tranzitează sistemul solar. Aproape ca în cazul unei comete uriașe, coada care se întinde la milioane de kilometri distanță de planetă, strălucește cu o lumină slabă galben-portocalie. Totul se datorează poziției planetei: Mercur este planeta cea mai interioară din sistemul nostru solar. Este situată la aproximativ jumătate din distanța Soare - Pământ, la o distanță medie de 58 de milioane de kilometri.

Deoarece Mercur are o masă redusă - în jur de 5,5% din masa Pământului - nu este deosebit de puternic, gravitațional vorbind. Nici câmpul său magnetic nu este deosebit de puternic, fiind doar 1% din al Pământului. Prin urmare, planeta nu are ceea ce am putea numi atmosferă. Mai degrabă, are o exosferă subțire, în principal de atomi de oxigen, sodiu, hidrogen, heliu și potasiu, provocate de vântul solar și de bombardamentul micrometeoroid. Această exosferă este legată gravitațional de planetă, dar prea difuză pentru a se comporta ca un gaz. Astfel, suprafața lui Mercur are puțină protecție împotriva radiațiilor solare și a vântului solar.

Diferența dintre Mercur și comete

Pe măsură ce cometele se apropie de Soare, gheața din ele începe să se topească, ridicând praful încastrat corpul cometei. Presiunea radiației solare împinge acel praf într-o coadă lungă, în timp ce gazul este modelat de câmpurile magnetice încorporate în vântul solar; de aceea cozile de comete se întind întotdeauna departe de Soare, nu mișcarea producând coada, ci apropierea cometei de stea.

Mercurul are gheață, dar nu din ea este făcută coada. Ingredientul principal sunt atomii de sodiu; aceștia strălucind atunci când sunt ionizate de radiația ultravioletă a Soarelui, într-un proces similar cu ceea ce produce aurorele boreale și australe ale Pământului. Ca urmare, planeta are aspectul unei comete, cu o coadă care a fost observată întinzându-se la aproape 3,5 milioane de kilometri distanță de planetă, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel