Dezbaterea globală referitoare la relaţiile dintre persoanele LGBT se intensifică după ce papa Francisc şi-a exprimat susţinerea pentru parteneriatul civil în cazul cuplurilor de acelaşi sex, într-un documentar care a avut premiera miercuri seara, la Festivalul de Film de la Roma, notează Reuters.
Într-una dintre cele mai clare declaraţii pe această temă de la alegerea sa în 2013, în documentarul Francesco, suveranul pontif a spus că persoanele care fac parte din cupluri de acelaşi sex au nevoie de drepturi legale. Persoanele homosexuale au dreptul să fie într-o familie. Sunt copiii lui Dumnezeu şi au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui îndepărtat sau făcut să se simtă nefericit din această cauză, a spus papa Francisc.
Discursul public al papei Francisc pe această temă a evoluat de-a lungul timpului: de la vremea când era arhiepiscop de Buenos Aires şi un critic vocal al căsătoriei între persoanele de acelaşi sex în Argentina, înainte de legalizarea acestora, în 2010, la a-şi pune întrebarea cine sunt eu să judec? o persoană gay care îl caută pe Dumnezeu, declaraţie făcută în 2013. Activişti, membri ai comunităţii academice şi lideri religioşi au comentat pentru Thomson Reuters Foundation asupra modalităţii în care declaraţiile papei ar putea afecta vieţile catolicilor LGBT+.
VEZI ȘI Prima reacție din BOR după declarațiile Papei Francisc despre LGBTQ
Este un moment istoric atunci când liderul Bisericii Romano-Catolice, perceput mult timp drept un persecutor al persoanelor LGBTQ, face tranziţia către o direcţie atât de încurajatoare pentru cuplurile de gay şi lesbiene şi familiile acestora. Este un semnal că Biserica dezvoltă în continuare o abordare mai favorabilă pe teme care privesc comunitatea LGBTQ, a declarat Francis Debernardo, directorul executiv al New Ways Ministry, o organizaţie catolică din Statele Unite pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBTQ.
Papa a luat atitudine despre nevoia de recunoaştere legală a persoanelor LGBT+. Este târziu, dar măcar s-a întâmplat. Cred că ne va servi în lupta pe care o ducem... Sper că este începutul unui nou capitol, a declarat Bartosz Staszewski, activist pentru drepturile persoanelor LBGT+ din Polonia.
Potenţialul din acest punct de vedere este enorm, dar nu vreau să anticipez posibilităţile existente înainte de a înţelege ce se întâmplă cu adevărat. Semnalează cumva că Vaticanul va înceta să mai fie un impediment pentru protecţia legală a cuplurilor de acelaşi sex şi a familiilor noastre? Vreau să spun că ar fi un moment revoluţionar pe plan internaţional, a declarat Marianne Duddy-Burke, directoarea executivă a organizaţiei nonprofit DignityUSA.
Nu văd în recentele declaraţii ale papei Francisc niciun potenţial pentru adoptarea unor schimbări ale învăţăturii romano-catolice referitoare la caracterul intrinsec greşit al orientării homosexuale. De-a lungul pontificatului său, a făcut în mod constat astfel de remarci în spiritul compasiunii, opunându-se în acelaşi timp oricărei schimbări în politica sau doctrina bisericii, a declarat Bruce Morrill, preot şi profesor în cadrul Vanderbilt Divinity School.
Aceste declaraţii ale papei sunt binevenite. Ştim cât de mult ar putea schimba vieţile zecilor de milioane de persoane LGBTI din lumea întreagă - atât pentru cei care sunt ei înşişi catolici, cât şi pentru cei care trăiesc în comunităţi catolice tradiţionale - , faptul de a-l auzi că ne recunoaşte existenţa şi dreptul de a avea o familie.
În acest context, Reuters prezintă date despre drepturile cuplurilor de acelaşi sex în diferite părţi ale lumii: - Un număr total de 32 de ţări au în legislaţie o formă de parteneriat civil pentru cuplurile de acelaşi sex. - Prima ţară care a legalizat căsătoria pentru cuplurile gay a fost Olanda, în 2001. - Căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală în 28 de ţări: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Marea Britanie, Canada, Columbia, Costa Rica, Denemarca, Ecuador, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Uruguay şi Statele Unite.
Căsătoriile gay sunt aprig contestate de multe grupuri religioase. Liderii Bisericii Metodiste Unite au anunţat că disputele pe această temă ar putea duce la o schismă în sânul bisericii.
Aproape unul din trei persoane adulte la nivel global sunt de părere că persoanele de acelaşi sex ar trebui să aibă dreptul de a se căsători, potrivit unui sondaj la care au luat parte 100.000 de persoane din 65 de ţări, realizat în 2016. Taiwanul a fost prima ţară din Asia care a permis căsătoriile gay.
Campaniile pentru ca drepturi similare să fie garantate în China şi Japonia au fost contestate cu înverşunare. Pe continentul african, unde homosexualitatea este considerată o infracţiune în multe ţări, pasibilă de pedeapsa cu închisoarea sau pedeapsa capitală, doar Africa de Sud permite căsătoriile gay.
Costa Rica a devenit prima ţară din America Centrală care a dat, în mai, undă verde căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, cu prilejul intrării în vigoare a unei hotărâri a Curţii Constituţionale.
În iulie, Muntenegru a devenit prima ţară europeană care nu face parte din Europa vestică şi nici din Uniunea Europeană, care a recunoscut din punct de vedere legal cuplurile de acelaşi sex. - Irlanda de Nord a devenit ultima regiune din Regatul Unit care a adoptat drepturi egale la căsătorie pentru cuplurile gay în februarie 2020, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu