Planetariul din Baia Mare, jumătate de secol de activitate

Planetariul şi Observatorul Astronomic din municipiul Baia Mare a contribuit, în cei 50 de ani de funcţionare, la educarea multor generaţii de copii, dar şi la îndrumarea pasionaţilor de astronomie, a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul instituţiei, Ovidiu Ignat. '

"Au fost ani interesanţi, ani în care elevii şcolilor şi liceelor din Baia Mare au trecut pragul Planetariului pentru a cunoaşte şi admira bolta cerească, dar şi pentru a se iniţia în astronomie. Expoziţiile tematice dedicate unor evenimente importante din astronomie, astronautică şi cosmonautică au încântat ochiul publicului de toate vârstele. Apoi, serile de observaţie astronomică, urmărirea eclipselor şi a altor fenomene astronomice au completat calendarul activităţilor noastre (...) Au fost 50 de ani plini în experienţe bogate, ani de cunoaştere, care au mers în pas cu cercetările ştiinţifice', a spus Ovidiu Ignat.

Construite în anul 1969, aproape de marginea municipiului Baia Mare, Planetariul şi Observatorul Astronomic au fost însoţite în timp de alte construcţii şi clădiri care n-au afectat posibilitatea efectuării de observaţii astronomice, însă lumina artificială crescând în intensitate a diminuat observaţiile de înaltă fidelitate, iar activitatea s-a concentrat etapizat pe latura educativă, fapt care s-a concretizat cu mult succes, îndeosebi în rândul elevilor şi a tinerilor.

Recent, primăria municipiului Baia Mare a finanţat construcţia unui alt observator astronomic care a fost amplasat la ultimul etaj al Liceului ' Vasile Lucaciu', unitate de învăţământ care, de-a lungul anilor, a pregătit numeroşi elevi care au făcut carieră în domeniul astronomiei şi a astrofizicii în ţară şi străinătate. Planetariul din municipiul Baia Mare deţine o cupolă cu diametrul de opt metri, un proiector stelar de fabricaţie germană care de-a lungul anilor a fost îmbunătăţit şi adaptat cu alte domuri de proiecţie mai mici.

La evenimentele organizate pentru a marcarea cei 50 de ani de activitate a instituţiei sunt prezenţi specialiştii în domeniu de la alte planetarii din ţară şi din Republica Moldova, invitaţi ai astrocluburilor şi asociaţiilor astronomice importante şi active din România. În cursul după-amiezii de marţi, în incinta Complexului Astronomic din Baia Mare va fi vernisată o expoziţie de pictură şi fotografie având ca tematică astronomia. Planetariu şi Observatorul Astronomic din Baia Mare sunt finanţate de Consiliul Judeţean Maramureş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel