Fostul senator Marius Marinescu, Asociaţia 'Cuţu, cuţu' şi Fundaţia 'Doggie-Dog' au anunţat sâmbătă că vor depune o plângere penală la Parchetul General împotriva poliţiştilor care au împuşcat un câine la reşedinţa omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, cu ocazia efectuării unei percheziţii domiciliare în ziua de 9 septembrie.
'În conformitate cu legea 9/2008, legea pentru protecţia animalelor (Legea 'Marinescu'), maltratarea şi schingiuirea, producerea de suferinţe fizice sau psihice prin orice mijloace sunt cruzimi faţă de animale (art. 6 alin. (2)) şi reprezintă infracţiuni (art. 23. - (11) lit. c) ce se sancţionează conform art. 23 alin. (3) lit. c) cu închisoare de până la 3 ani sau amendă penală de până la 10.000 lei. Pe lângă Legea pentru protecţia animalelor, s-au mai încălcat Legea 61/1991 a liniştii şi ordinii publice (art. 19) şi Legea de folosire a armelor', se arată într-un comunicat al iniţiatorilor plângerii penale.
Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a precizat vineri seară, printr-un comunicat, că la percheziţiile efectuate pe 9 septembrie, în baza autorizaţiei emise de instanţa de judecată, poliţiştii au tras două cartuşe în pavajul din curtea imobilului în care trebuiau să intre, pentru a-i îndepărta pe cei doi câini care se aflau înăuntru. "Întrucât în curte se aflau doi câini de pază, care nu erau legaţi şi s-au apropiat de poliţişti, pentru protecţia anchetatorilor au fost trase două cartuşe în pavaj, la câţiva metri distanţă de animale, pentru a le îndepărta. Un fragment a ricoşat într-un câine, rănindu-l în zona piciorului, fără a-i pune viaţa în pericol, iar alte fragmente au ricoşat într-un geam al imobilului. Facem precizarea că armamentul folosit la intervenţie nu face parte din clasa armelor letale. Poliţiştii au folosit o armă neletală, calibru 12 mm, cu cartuşe RB 15 (15 bile de cauciuc)", se arată în comunicatul de presă transmis de IGPR. IGPR susţine că poliţiştii s-au prezentat joi la imobilul indicat în actul procedural, şi-au declinat, prin intermediul interfonului, calitatea şi au precizat că se află acolo pentru a pune în aplicare autorizaţia emisă de către instanţă, iar accesul în curte le-a fost permis de către un angajat. Precizările vin după ce o televiziune de ştiri a prezentat imagini de la descinderile de joi. Procurorii Parchetului General au efectuat, joi, percheziţii la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în cadrul anchetei privind fuga din ţară a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani închisoare în dosarul FNI, iar magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, în noaptea de joi spre vineri, arestarea pentru 29 de zile a lui Vîntu.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu