Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, s-a plâns luni mai multor instituții europene, inclusiv Comisiei de la Veneția, de presiunile exercitate asupra lor de către autoritățile statului, precum și de către partidele politice din România, adresa respectivă fiind publicată pe pagina de socializare a jurnalistului Dan Tapalagă.
Augustin Zegrean semnează sesizarea adresată, printre alții, și președintelui Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio, vicepreședintelui Comisiei Europene, secretarului general al Consiliului Europei, președintelui Curții Europene pentru Drepturile Omului, Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului."În precedenta noastră înștiințare din 3 iulie, v-am informat asupra faptului că CCR era extrem de îngrijorată de afirmațiile Guvernului și ale mai multor autorități publice din România (…) Dorim acum să vă oferim informații suplimentare privind recenta desfășurare a evenimentelor (...) După dezbaterile privind valabilitatea referendumului pentru demiterea președintelui suspendat al României, dl Traian Băsescu, care a avut loc pe 29 iulie 2012, un judecător le-a mărturisit celorlalți judecători că i-a fost frică să voteze din cauza unor amenințări primite de el și de familia sa", se arată în scrisoare de două pagini redactată în data de 3 august, scrie NewsIn.
Potrivit celor scrise, la 6 iulie, înainte de avizul consultativ al CCR pe suspendarea președintelui, judecătoarea Aspazia Cojocaru a primit “amenințări grave” în urma cărora a depus o plângere la Parchet împotriva celor care “i-au amenințat viața”.
Președintele Curții Constituționale menționează, de asemenea, faptul că ANI nu a găsit nicio incompatibilitate în cazul judecătorului asupra căruia ministrul Justiției a depus o cerere de verificare, Iulia Motoc. Președintele CCR adaugă faptul că judecătorilor li s-a cerut emiterea unui aviz consultativ pe cererea de suspendare în termen de 24 de ore, iar președinții celor două Camere au declarat că vor continua procedura de suspendare și fără avizul CCR. “Cele 24 de ore nu au fost, bineînțeles, considerate ca fiind rezonabile de către Curte”, se menționează în plângere.
În scrisoarea președintelui CCR, se reclamă și termenele scurte impuse instituției pentru anumite decizii.
Urmare a adresei CCR, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a transmis, marți, un apel autorităților statului și partidelor politice să respecte pe deplin independența Curții Constituționale.
“Fac apel la autorităţile statului şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările la adresa unor judecători, sper că autorităţile române îi vor proteja pe judecătorii vizaţi şi familiile lor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei”, a afirmat Gianni Buquicchio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu