Află în articol care este planta ce poate înlocui cu succes carnea.
Lupinul (Lupinus polyphyllus) este o plantă erbacee din familia leguminoaselor, Fabaceae, din care face parte și mazărea. Aceasta poate înlocui cu succes carnea și combate diabetul și obezitatea, potrivit Realitatea.net.
Se regăsește pe continentele americane de nord și de sud, precum în zona europeană și africană a Mediteranei. În țara noastră este cunoscut sub denumirile populare niprală (lupinul galben), cafele sau cafeluțe (lupinul alb).
Fructele lupinului cresc sub formă de păstaie, iar aceasta conține aproximativ cinci boabe (semințe), numite lupine. În total sunt peste 200 de specii sălbatice, dar există și specii cultivate pentru consumul uman. Printre speciile de lupin folosite în alimentație, în special în zona mediteraneană, se numără: lupinul alb, lupinul galben și lupinul albastru. Acestea trebuie preparate după o metodă specifică înainte de a fi consumate. Procesul presupune înmuiatul lupinelor în apă sărată un anumit număr de zile. Planta este foarte populară țările mediteraneene și orientale și este consumată la fel de des precum consumăm noi alunele.
Aceste boabe conservate pot fi făcute pastă, la fel ca humusul din năut sau iahnia din fasole. Tot din ele se pot face crochete de lupin, un delicios produs vegetarian căutat prin alte țări. Lupinele se consumă și prăjite cu sare și condimente (boia).
Semințele acestei plante conțin glucide, lipide, proteine, alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi, vitamine, acizi organici, acizi grași.
Cercetătorii germani de la Institutul „Fraunhofer” au descoperit valoarea nutritivă remarcabilă a semințelor de lupin. Conțin cantități impresionante de proteine (comparabile cu cele din soia), precum și acizi grași polinesaturați și compuși care scad colesterolul. Spre deosebire de soia, boabele de lupin nu au un gust specific, pregnant.
Potrivit autorilor studiului, proteinele regăsite în semințele de lupin pot ajuta la fabricarea de cârnați vegetali cu un conținut scăzut de grăsimi, precum și brânzeturi și înghețate pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Pe lângă proteine (40%), semințele de lupin conțin fibre (32%) și probiotice, care întăresc sistemul imunitar și susțin sănătatea tractului digestiv. Conțin de asemenea vitamine din complexul B, magneziu, mangan, cupru și zinc, scrie lataifas.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu