Planta care poate fi toxică: cu toții o folosim pentru a da aromă bucatelor

Planta care poate fi toxică, cu toții o folosim pentru a da aromă bucatelor. Sursa foto: freepik.com
Planta care poate fi toxică, cu toții o folosim pentru a da aromă bucatelor. Sursa foto: freepik.com

În bucătărie, plantele aromatice sunt o adevărată binecuvântare. Ele aduc o explozie de arome preparatelor și sporesc gustul oricărei rețete.

Putem crede că aceste plante sunt inofensive, însă unele dintre ele pot fi periculoase. Și în fruntea listei se află o plantă folosită deseori în bucătărie. Deși este benefică pentru sănătate, prezintă totuși riscuri.

Grădina Botanică Wandsbek din Hamburg a publicat clasamentul anual, iar cea mai otrăvitoare plantă din acest an este, de fapt, una dintre cele mai folosite în gătit! 

Folosește corect bicarbonatul și plantele din casă vor înflori luxuriant

Vorbim despre pătrunjel, una dintre cele mai populare ierburi aromatice în bucătăriile din întreaga lume!  Bogat în antioxidanți precum flavonoide, luteină și beta-caroten, pătrunjelul este o sursă de vitamine (C, B9 si K) și minerale (fier, calciu, mangan). Planta are proprietăți digestive și acționează ca un adevărat diuretic.

Sucul de pătrunjel are multe alte beneficii. De fapt, atunci când este asociat cu lămâie, sucul de pătrunjel devine o băutură de detoxifiere delicioasă. Bogată în vitamine și minerale, această băutură oferă aceleași beneficii ca și pătrunjelul proaspăt.

Cum să crești salată verde pe pervaz: sfaturi simple pentru grădinarii începători

O jumătate de cană (125 ml) de pătrunjel proaspăt oferă o sursă naturală de beta-caroten, folat și fier și  vitamina C. Dacă dublăm această cantitate de pătrunjel (250 ml), obținem aproape 90 mg de calciu sau 9% din aportul nutrițional zilnic recomandat. În plus, potrivit Medicalnewstoday, pentru a atinge doza zilnică recomandată de vitamina K, este suficient să consumi 10 fire de pătrunjel.

Există multe motive pentru a consuma pătrunjel, fie că îl adăugăm în salate, supe, sosuri sau chiar dacă îl consumăm sub formă de suc. Cu toate acestea, trebuie menționat că și un consum exagerat de pătrunjel poate fi un pericol pentru sănătatea noastră.  

Un mod neobișnuit de a planta dovlecei și castraveți: vei avea o recoltă bogată toată vara

 

Este oare pătrunjelul otrăvitor?

 

Ca plantă bienală, pătrunjelul formează o rozetă în primul an, din care tulpinile de flori cresc până la 70 de centimetri în înălțime în al doilea an. Majoritatea dintre noi nu găsesc niciun rău în a-l consuma! Dar atenție! Dacă mergem în drumeții, trebuie să fim foarte atenți și să nu confundăm „pătrunjel sălbatic” cu „pătrunjel adevărat”. Deși arată la fel în ceea ce privește culoarea și formă, pătrunjelul sălbatic aduce grave probleme digestive.

Șapte plante periculoase care nu ar trebui ținute acasă. Ingerarea sucului lor aduce probleme grave de sănătate

După apariția lor, florile de culoare galben-verzui dispuse în umbele și formează semințe. Acestea  nu sunt comestibile și reprezintă un real pericol pentru sănătate, deoarece sunt bogate în apiol, un compus organic care poate provoca contracții musculare.

Trebuie să consumăm doar frunzele și tulpinile de pătrunjel, care sunt responsabile pentru gustul aromat și mirosul deosebit. Cine ar fi crezut că această plantă aromată delicioasă ar putea fi atât de benefică pentru sănătate.

Cu toate acestea, este imperativ să ne limităm doar la consumul de frunze. Prin urmare, dacă consumăm din neatenție flori sau semințe și ne confruntăm cu crampe sau disconfort, trebuie să mergem la medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel