Află în articol care este planta despre care se spune că poate înlocui cu succes carnea.
Lupinul (Lupinus polyphyllus) este o plantă erbacee din familia leguminoaselor, Fabaceae, din care face parte și mazărea. În țara noastră este cunoscut sub denumirile populare niprală (lupinul galben), cafele sau cafeluțe (lupinul alb), scrie Realitatea.net. Despre această plantă se spune că poate înlocui cu succes carnea deoarece este bogată în proteine.
Între varietățile de lupin folosite în alimentație, în special în zona mediteraneană, se numără: lupinul alb, lupinul galben, lupinul albastru. Toate tipurile de lupine trebuie preparate după o metodă specifică înainte de a fi consumate. Aceasta presupune înmuiatul semințelor de lupin în apă sărată un anumit număr de zile. În țările mediteraneene și orientale, sunt consumate la fel de des precum consumăm noi alunele.
Aceste boabe conservate pot fi făcute pastă, la fel ca humusul din năut sau iahnia din fasole. Tot din ele se pot face crochete de lupin, un delicios produs vegetarian căutat prin alte țări. Lupinele se consumă și prăjite cu sare și condimente (boia), fiind recomandate mai ales persoanelor cu diabet sau obezitate.
Semințele de lupin sunt bogate în proteine (26 g la 100 g de lupin) și acizi grași polinesaturați, grăsimi bune care ajută la scăderea colesterolului. Practic semințele, micile boabe galbene de lupin, conțin glucide, lipide, proteine (de patru ori mai multe decât în boabele de grâu), alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi esențiali în cantități mari, vitamine, acizi organici, acizi grași și una dintre cele mai mari concentrații de fibre.
Nu conțin colesterol, gluten și nici iritanți gastrici, spre deosebire de soia, care are o cantitate mare de saponine. În plus, sunt probiotice, ajutând dezvoltarea bacteriilor bune în organism.
De asemenea, semințele de lupin conțin multe minerale și vitamine, din care:
1. Folatul – ajută celulele să metabolizeze proteinele și, de asemenea, controlează activitatea genelor.
2. Manganul și zincul – promovează funcția imunitară și ajută, de asemenea, la sănătatea reproducerii și la reglarea activității genice, precum și la neutralizarea radicalilor liberi, prevenind deteriorarea celulară și susțin, o dezvoltare sănătoasă a oaselor și a cartilajelor.
3. Cuprul din semințele de lupin ajută corpul să proceseze fierul, ajută în buna funcționarea a măduvei spinării, creierului și a vaselor de sânge.
4. Vitamina C: este importantă pentru funcția imunitară, sinteza de colagen și absorbția de fier.
5. Vitamina E: are proprietăți antioxidante și protejează celulele împotriva daunelor oxidante.
6. Vitamina K: este esențială pentru coagularea sângelui și menținerea sănătății oaselor.
7. Calciul: este important pentru sănătatea oaselor și dinților, precum și pentru funcția musculară și nervoasă.
8. Magneziul: este necesar pentru o serie de procese metabolice, inclusiv producția de energie și sinteza proteinelor.
9. Fosforul: este important pentru sănătatea oaselor și dinților, precum și pentru funcția renală și musculară.
10. Potasiul: este esențial pentru menținerea echilibrului hidric și electroliților în organism și ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci