Plantați în amintire. Ai văzut cel mai frumos parc din România? Este chiar Raiul pe pământ

Plantați în amintire
Plantați în amintire

Asociația Zi de Bine extinde proiectul „Plantați în amintire” și amenajează în Câmpulung primul parc de amintiri, în memoria persoanelor dragi, trecute în neființă. 

Parcul va fi amplasat pe strada Emil Gârleanu din Câmpulung și se va întinde pe o suprafață de aproximativ 2000 mp, pe care se vor planta aproape 100 de arbori si plante ornamentale și tot atâtea povești nemuritoare. 

Astfel, Asociația Zi de Bine îi invită pe cei care au pierdut pe cineva drag să planteze un copac în memoria unei persoane iubite. Fiecare copac plantat va avea atașat un cod QR care va duce către o poveste de viață. 

Fiecare arbore are atașat un cod QR

„Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să aducem alinare în comunitate, oferind un spațiu dedicat celor care ne-au părăsit, dar au lăsat o amprentă vie în inimile celor rămași. Fiecare copac plantat devine o amintire vie, un simbol al iubirii și recunoștinței față de cei care ne-au marcat existența. Fiecare arbore va avea atașat un cod QR, oferind acces la povestea de viață a celui comemorat, transformând astfel parcul într-un loc al reflecției, comemorării și celebrării vieții. Avem încredere că acest parc al amintirilor va deveni o oază de liniște și conexiune, un loc unde durerea pierderii este transformată în speranță și înțelegere”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

„Câmpulung a fost mereu un oraș al istoriei și al legăturilor profunde dintre oameni. Prin acest proiect al Asociației Zi de Bine, orașul nostru nu doar că devine mai verde, dar câștigă și un spațiu dedicat recunoștinței și amintirilor, unde cei care au pierdut pe cineva drag își pot găsi liniștea și pot celebra viețile celor plecați. Ne bucurăm să susținem un proiect care îmbină nevoia de a ne aminti de cei care au fost parte din viețile noastre cu dorința de a lăsa o moștenire verde generațiilor viitoare”, a declarat Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung.

Cei care doresc să se alăture proiectului „Plantați în amintire” și să dedice un copac în memoria celor dragi pot găsi mai jos toate detaliile și pașii necesari pentru a rezerva un copac.

De fapt, vorbim „despre cele mai frumoase parcuri din România”, nu doar despre unul singur, pentru că se află în mai multe orașe, inclusiv în București

Proiectul a fost demarat în anul 2022, iar până în prezent au fost amenajate 6 astfel de parcuri, în Lugoj, Oradea, Brașov,  Constanța, București și Târgu-Mureș. 

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, fie prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Și colega noastră, Rodica Mitu, este prezentă în proiectul „Plantați în amintire”, în București: 

Hey! Bine ai venit în lumea mea. Permite-mi să te duc pentru câteva minute într-o călătorie. Da, știu că lumea aceasta este mare și o viață nu ne ajunge să parcurgem întregul Pământ și da, știu că sunt muuulte alte locuri atractive în care ai dori să te afli acum, dar TU azi ai un bilet până aici, în lumea mea. Nu ne cunoaștem, așa că o să fac călătoria și mai incitantă și o să te las să îți imaginezi că sunt cum vrei tu. Ah! Dar nu, mai bine îți dau câteva indicii și, la final, vedem dacă ceea ce ți-ai imaginat coincide cu ceea ce este (cât îmi plac jocurile!).  Să vedem... am 20 de ani, studiez științele economice, am părul lung, crețulin, ochii negri, sunt atentă la detalii și întotdeauna aranjată!

La toate acestea, adaugă un zâmbet. M-ai vizualizat? Sunt simpatică, nu? Șiii... foarte încântată să te cunosc. Și tu, știu. Buun, atunci să mergem mai departe în lumea mea; cum ziceam, blocul în care stau 60 e unul comun... nu se întâmplă prea multe. Să îți zic un secret: petrec mai mult timp uitându-mă la cerul liber decât pe stradă... „alerg" cu gândul printre nori și zăresc o infinitate de posibilități; deși nu m-ar fi deranjat să alerg și pe strada cea lungă și plictisitoare, atunci nu ar mai fi deloc plictisitoare și statică, ci totul ar fi în mișcare...  

Aaa, am uitat să îți zic în descriere: eu nu pot să merg. Ți-ai schimbat imaginea inițială despre mine? Da, probabil că acum mă vizualizezi într-un căruț... și uite așa acum simt nevoia să îți povestesc totul despre mine și nu au trecut nici măcar trei minute! Eu? Păi.. am fost așteptată cu nerăbdare de părinții mei (un tată mereu pus pe glume și o mamă ce mă iubește până în străfundul oaselor). N-am avut o copilărie ruptă din povești, ci mai degrabă una completă: cu momente de fericire și tristețe, zâmbete și lacrimi, dorință de înțelegere și confuzie... multă confuzie. Nu puteam să-mi explic ce se întâmplă: de ce ceilalți copii mergeau punând câte un picior în fața celuilalt, iar mie nu-mi ieșea asta?! Am apelat la părinți. Răspunsurile lor au fost mai mult bâlbâite.  

Bunicii nici că ziceau ceva, mătușa era mai mult plecată de acasă, iar de la ceilalți copii nu primeam decât o expresie ciudată pe față. Pffoai! Am decis că rămân la varianta: „ești un copil normal, doar că nu mergi". De cuvinte ca „măduvă", „biopsie", „exon", „genă" nici nu mai povestesc, o să consider că am avut norocul de a învăța anatomie și medicină încă de mică, ca un copil strălucit ce sunt. Mi s-a spus ca am fost una la 1 milion, deja începusem să mă simt specială. Asta până să aflu pe google că o persoană din 10.000 are amiotrofie spinală. Apoi a urmat perioada faimoaselor „de ce’uri". De ce eu? Când, unde am greșit și cu ce??! Oare ar trebui... ? Dar dacă nu pot? Dacă dezamăgesc? Ar fi bine totuși... ? Nu... Dacă eșuez? Întrebările m-au derutat, aruncându-mă pe un drum al nesiguranței. Pe la 16 ani am luat un viraj la dreapta și am văzut că lucrurile s-ar putea să nu fie atât de gri pe cât credeam.

La 17 m-am trezit în fața unui semafor:  

Roșu: De Ce Eu?????

Galben: îți place așa? nu... 

Verde: AJUNGE!  

Și asta a fost. Dacă răspunsurile la întrebările mele nu mă mulțumesc, de ce să-mi pierd timpul cu ele? Am înțeles că fericirea nu depinde „de ceea ce ești sau deții, ci de ceea ce gândești". Nu sunt o victimă, decât dacă aleg eu asta, iar personal, sunt o fană a cuvântului luptătoare. Un lucru greșit pe care l-am făcut a fost că am așteptat să fiu ajutată, să se schimbe ceva, am așteptat pastila „miracol", în loc să acționez, să exploatez la maximum fiecare moment din zi.  Apoi, am început să mă implic și să iau situația în mâini. Acum sunt la facultatea „Contabilitate - Informatică de Gestiune" din Constanța și cam am planuri mari pentru mine! Am învățat că te poți afla la Burj al-Arab într-o piscină cu cocktail-uri la discreție, iar în secunda 2 poți fi gol pușcă la polul nord și șters de pe lista lui Moș Crăciun. Depinde de tine dacă rămâi blocat în jocul lui „de ce eu?" sau scoți asul din mânecă și descoperi „ce pot să fac ca să îmi fie mai bine?". 

2. -imagine fara descriere- (plantati-in-amintire-rodica-mitu_61513100.jpg)

Indiferent de ce alegi, întotdeauna alegerea e a ta. Spre surprinderea mea, aproape toți oamenii pe care i-am întâlnit mi-au spus că înțeleg prin ce trec. Eu zic, că dacă cineva s-ar pune în locul unei persoane cu handicap pentru trei zile, la final ar putea să spună că ar avea o mică idee de cam cum e cu rampele inexistente, bordurile prea înalte, privirile insistente...  Dar ceea ce contează cu adevărat nu au cum să vadă... pentru că se află într-un sertăraș închis cu cheie la mine/tine în suflet. Pe al meu l-am deschis cu ajutorul unui prieten drag, iar acum încerc să fiu eu prietenul pentru cinci copii cu dizabilități care sunt în clasa I.

E destul de greu să înțelegi de ce tu nu ești ca „ceilalți", mai ales când ești micuț. Ursuleții de pluș, acadelele, călătoriile, banii „remediază" problema pe moment... dar soluția e destul de simplă: să vorbești. Capacitatea noastră de înțelegere este foarte ridicată, iar atunci când începem să vorbim despre ceea ce simțim, despre întrebările și temerile noastre... încet, încet durerile vor arde... iar cenușa va fi spulberată de un zâmbet. Cheia e comunicarea.  Să presupunem că există o fată de 15 ani, Clara, ce suferă de x boli. Părinții ei au o situație materială medie, dar cu ajutorul familiei și prietenilor au strâns o sumă mare de bani, iar Clara este tratată în străinătate de cei mai buni medici. Până în acest moment, a suferit patru intervenții chirurgicale, iar medicii spun că cea de-a cincea va avea succes.

Cum îți sună? Pai... am putea zice că sună foarte bine: părinții au făcut rost de banii necesari, au dus-o în străinătate, iar ultima operație va avea succes; cineva chiar ar putea scăpa și un „ce norocoasă". Dar prin ceea ce a trecut Clara puțini se gândesc. Clipele de suferință, nu fizică, ci psihică sunt trecute cu vederea. Situația este văzută în ansamblu și nu în profunzime. E foarte important să ai cu cine să vorbești, să te ia cineva în brațe și să îți zică că "totul va fi bine".  De aceea eu aleg să mă implic în profunzime. Am început cu cinci copii și sunt sigură că apoi fiecare dintre ei vor fi alături de alți cinci sau poate mai mulți sau poate doar unul, dar numai așa situația poate începe să se schimbe.

Aaa! Stai! Jocul nostru!! Încă te provoc să îți dai seama cine sunt: nu vreau să mă vizualizezi, ci să mă înțelegi, să vezi acel amănunt care face diferența. Hai să te ajut puțin: eu sunt diferită, nu pentru că nu merg, ci pentru că în lumea mea, în viziunea mea, fiecare om are puterea de a crea... o să merg chiar mai departe și o să spun că fiecare dintre noi are puterea de a-și crea propria lui lume, una mai bună după inima și dorințele sale.  Dacă eu îmi creez o lume mai bună și tu încerci să creezi o lume mai bună și cel de lângă tine și cel de lângă cel de lângă tine încearcă, astfel se formează un întreg frumos.

3. -imagine fara descriere- (rodica-mitu-ozzy_78527000.jpg)

Ne împărțim în persoane ignorante, în persoane ce se implică în viața persoanelor cu dizabilități atunci când au ocazia, în persoane ce se implică constant și fac din asta un stil de viață și în persoane care trăiesc o viață spunând în stânga și în dreapta ce nedrept este că există și astfel de oameni cu probleme și cât de prost se simt că nu au cum să le ajute.  Poate nu toți dispunem de o situație materială pentru a ajuta, poate nu toți dispunem de timp să facem voluntariat (deși asta e o problemă discutabilă!) dar cu siguranță cu toții avem o inimă ce o putem deschide către cel de lângă noi, un zâmbet de oferit, un gând bun - aceste detalii fac diferența între o viață gri și una frumos desenată. Aleg să mă implic nu numai în viața persoanelor cu dizabilități, ci în viața tuturor celor din jurul meu, tuturor celor pe care îi iubesc. Ți-ai format o idee despre cum sunt?  Sunt Rodica, am 20 de ani și mi-am propus să schimb viața persoanelor prezente în viața mea. Tu ce faci cu cele din viața ta? (Se spune că toți tinerii sunt viitori foști idealiști, eu vreau să demonstrez contrariul.

Acum că știi atâtea lucruri despre mine și gândirea mea, îmi permit să îți povestesc ca unui prieten bun planurile mele de viitor, visele mele cele mai ascunse... unul dintre ele este, ca până la 35 de ani, să înființez o fundație în care voi lucra cu copii cu dizabilități; vreau ca în loc de cinci copii să ajut 500, să îi învăț să se descopere pe ei și să descopere puterea de a crea. E o dorință mare pentru care va trebui să lucrez mult, da' nu mă sperii și nu spun „nu se poate", „nu am bani", spun că într-o zi voi reuși să construiesc și asta!) 

---- 

4. -imagine fara descriere- (1-rodica-mitu_15858700.jpg)

Rodi v-a zis povestea ei de la 20 de ani. Între timp, a fost jurnalistă. A plecat puțin, la 33 de ani, dar trăiește prin amintirile noastre. O iubim enorm. Iar cine va sta lângă acest copac mi-ar plăcea să știe că Rodi era o veselie de om și sper ca toți care ajung aici să-și trăiască viața la maximum, așa cum a făcut și Rodica Mitu. 

Aflați aici toate poveștilor celor care au plecat puțin: https://plantatiinamintire.ro/stories/1369

Dacă doriți să plantați în amintire, o puteți face cu un singur click, aici: https://plantatiinamintire.ro/trimite-povestea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel