Publicitate
Trei sferturi din populaţia lumii foloseşte alimente modificate genetic, la 15 ani de la autorizarea acestor tehnologii. Până acum a fost cultivată cu plante transgenice o suprafaţă egală cu a Statelor Unite şi a Chinei la un loc.
Organizațiile extremist ecologiste din Europa contestă violent aceste culturi, în vreme ce instituţiile publice de control susțin că aceste plante sunt sigure pentru om şi pentru mediu. În cei 15 ani de ”funcționare”, biotehnologia a avut creșterea cea mai spectaculoasă din istoria agriculturii, demonstrează Raportul ISAAA ( International Service for the acquisition of agri-biotech applications).
Suprafaţa total cultivată cu astfel de plante între anii 1996 şi 2010 a depăşit 1 miliard de hectare (echivalent cu teritoriul acoperit de SUA sau de China). În 2010, culturile transgenice au ocupat aproximativ 10% din totalul de 1,5 miliarde hectare arabile la nivel global. Jumătate din suprafaţa arabilă a lumii se află în cele 29 de ţări care au cultivat anul trecut plante transgenice.
Promotorii culturilor modificate genetic susțin că acestea au contribuit la dezvoltarea agriculturii durabile şi la combaterea schimbărilor climatice prin sporirea producţiei şi valorii acesteia cu 65 miliarde USD; asigurarea unui mediu mai curat prin eliminarea utilizării a 393 milioane kg de pesticide (substanţă activă); reducerea emisiile de CO2 cu 18 miliarde kg, echivalent cu scoaterea din circulaţie a 8 milioane maşini (la nivelul anului 2009); conservarea biodiversităţii, prin salvarea a 75 milioane hectare de suprafeţe sălbatice, care ar fi trebuit introduse în practica agricolă pentru a obţine acelaşi nivel al producţiei. Această tehnologie a ajutat la reducerea sărăciei prin sprijinirea a 14,4 milioane de mici fermieri, lipsiţi de capacitatea de a face investiţii masive.
Plantele transgenice şi alimentele derivate din acestea au fost cele mai testate produse, de către toate instituţiile de control publice şi private.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu