Ucraina ar trebui reconstruită ca o ”putere curată” care stimulează Acordul Verde al UE, a spus șeful subcomisiei pentru climă a parlamentului ucrainean.
Publicitate
„Vom începe, în esență, de la zero, cu numărul de site-uri industriale distruse, site-uri energetice. Putem fi terenul propice pentru noi tehnologii, pentru proiecte-pilot, pentru proiecte de energie regenerabilă”, a declarat Lesia Vasylenko, deputată din opoziție din partidul pro-UE Holos, potrivit Politico.
Vasylenko vrea să inverseze moștenirea poluantă a Ucrainei ca bază de producție a URSS. Procedând astfel, țara ar putea deveni motorul ambițiilor Europei de a atinge emisii nete zero până în 2050, a spus ea.
Ea a mai adăugat că momentan există două grupuri de lucru la Kiev care încearcă să estimeze costurile pentru reconstrucția unei ”Ucraine verzi”, dar a subliniat că ideea este într-un stadiu „foarte timpuriu”.
Nici guvernele ucrainene și britanice nu au răspuns solicitărilor de confirmare a detaliilor.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: „Este clar că, odată ce pacea se întoarce, UE și statele sale membre sunt pregătite să sprijine reconstrucția unei Ucraine democratice, ca parte a efortului internațional mai larg în cooperare cu țările partenere, organizațiile internaționale și instituțiile financiare”.
Investiția necesară pentru reconstrucție este probabil uriașă. Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a estimat săptămâna aceasta că invazia rusă a cauzat daune infrastructurii în valoare de 100 de miliarde de dolari. Școala de Economie din Kiev estimează că lovitura generală a războiului asupra economiei ucrainene este de până la 600 de miliarde de dolari.
Un studiu recent realizat de Centrul pentru Cercetare în Politică Economică detaliază modul în care reconstrucția ar trebui să vizeze integrarea Ucrainei în UE și să organizeze efortul ca „o oportunitate de a avansa din punct de vedere tehnologic. Cea mai evidentă posibilitate este crearea unei economii fără carbon. "
Casele în care se întorc ucrainenii ar trebui reparate sau reconstruite cu cele mai eficiente materiale și tehnologii din punct de vedere energetic, a spus Vasylenko.
Numai asta ar putea stimula o nouă industrie națională imensă și o bază de competențe care ar putea fi exportate într-o UE care nu are instalatori calificați de pompe de căldură și izolație. „Deci, din nou, aceasta este o oportunitate pentru Ucraina, dar și pentru lume”, a spus ea.
„Este, în esență, un apel către UE, către toți donatorii care vor oferi acești bani Ucrainei, pentru reînnoire și reconstrucție, astfel încât să nu ne fie ieftin, să investească efectiv în ecologizarea planetei. ," ea a spus.
„Trebuie să existe o condiție prealabilă pentru toți banii care vor fi dați Ucrainei… că există un element de mediu și schimbări climatice”, a spus ea. „Că vă oferim toți acești bani, dar puteți cumpăra doar tehnologia ecologică.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu