Planul de reformă a codului penal din Slovacia îi sperie pe eurodeputați

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Eurodeputaţii s-au declarat miercuri 'profund îngrijoraţi' de modificările planificate ale codului penal din Slovacia şi de închiderea unui parchet special, amplificând astfel criticile la adresa planului guvernului de la Bratislava de a accelera schimbările, potrivit Reuters.

Parlamentul European, într-o rezoluţie aprobată de 496 din cei 630 de europarlamentari care au votat, a declarat că modificările necesită mai mult control şi a cerut Comisiei Europene să ia măsuri 'pentru a proteja statul de drept şi independenţa judiciară'.

Guvernul populist de stânga al premierului Robert Fico, aflat la putere din octombrie, a dezvăluit modificările legislative în decembrie şi s-a confruntat cu proteste aproape săptămânale conduse de partidele de opoziţie liberal şi conservator pro-occidentale.

Opoziţia spune că reformele i-ar proteja de urmărirea penală pe aliaţii actualului guvern şi ar pune în pericol fondurile UE dacă se consideră că subminează statul de drept - o problemă care a dus la dispute între Comisia Europeană şi Polonia şi Ungaria.

Comisia Europeană şi Statele Unite ale Americii au ridicat deja obiecţii

Comisia şi Statele Unite au ridicat deja obiecţii cu privire la ritmul rapid al reformei, după ce guvernul a declarat că va supune legislaţia votului în parlamentul slovac printr-o procedură accelerată.

Preşedinta slovacă Zuzana Caputova a ameninţat că se va opune prin veto legislaţiei, deşi guvernul lui Fico va putea trece peste decizia ei. Rezoluţia Parlamentului European precizează că modificarea codului penal şi dizolvarea Procuraturii Speciale (USP) - care a gestionat cazuri majore de corupţie timp de două decenii - 'ameninţă integritatea proceselor judiciare, subminează lupta Uniunii Europene împotriva fraudei şi pune în pericol protecţia intereselor financiare ale UE'.

Planul guvernului slovac include, de asemenea, limitarea protecţiei pentru denunţători şi reducerea pedepselor pentru infracţiuni financiare. USP a deschis o serie de cazuri împotriva liderilor de afaceri şi a ofiţerilor judiciari şi de poliţie, unii legaţi de partidul lui Fico, în urma unei victorii electorale din 2020 a partidelor care promiteau să elimine corupţia.

Conform presei slovace, 40 de persoane au fost condamnate, în timp ce alte 130 sunt anchetate sau judecate. Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat la jumătatea lunii decembrie că executivul comunitar ar putea lua măsuri împotriva Slovaciei dacă aceasta adoptă modificări ale legislaţiei penale care încalcă legislaţia UE.

Forţat să demisioneze după protestele în masă din 2018 în urma asasinării jurnalistului anticorupţie Jan Kuciak, Fico a revenit la putere pentru a patra oară după alegerile din septembrie. El a acuzat USP şi pe şeful acestei instituţii anticorupţie, Daniel Lipsic, fost ministru al justiţiei într-un guvern non-Fico, că sunt părtinitori politic împotriva partidului său, SMER-SSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel