CA al TVR a analizat, vineri, un proiect de restructurare a Televiziunii Române, care prevede reducerea cheltuielilor salariale şi a posturilor de conducere, dar şi redefinirea canalelor, luându-se în discuţie, ca variante de lucru, inclusiv desfiinţarea TVR Interactiv şi eventual a TVR Info.
Autor:Mihaela Budescu
Conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.
Lucia Hossu-Longin, membru al CA, a declarat: "Televiziunea trebuie restructurată. În primul rând, organigrama Televiziunii Române, care este foarte stufoasă, trebuie comprimată". Ea a mai spus că reducerea personalului TVR se va face în funcţie de noua structură a instituţiei.
Totodată, CA ia în discuţie şi desfiinţarea TVR Interactiv şi, eventual, a TVR Info sau a unei părţi din TVR Info. "Site-urile vor putea intra în atribuţiile zonei editoriale", a explicat Lucia Hossu-Longin.
Pe de altă parte, Valentin Nicolau, reprezentant din partea salariaţilor în CA al TVR a declarat "continuă sistemul de salarizare şi organizare existent, puternic marcat de inechitate", a spus Nicolau. El a mai spus că în planul de restructurare discutat vineri este prevăzută reducerea cu 9% a salariilor managerilor şi cu 5% a salariilor angajaţilor. "Nu se ţine în continuare cont de faptul că unele salarii în TVR sunt exagerat de mari, iar altele foarte mici".
"Plăţile către partenerii TVR nu se efectuează din banii reţinuţi de la angajaţi pentru plata obligaţiilor către bugetul de stat. Plăţile aferente obligaţiilor sociale au fost reluate imediat după deblocarea conturilor de către ANAF, în limitele încasărilor şi cheltuielilor curente", se spune în precizarea TVR.
Datoriile SRTv erau de 124,72 milioane de euro la sfârşitul lui 2011, iar la situaţia financiară gravă a TVR au contribuit deciziile manageriale defectuoase luate de foştii directori ai instituţiei, dar şi creşterea continuă a cheltuielilor cu salariaţii, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, postat recent pe site-ul instituţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu