Guvernul a găsit o soluție pentru investițiile publice, în cazul proiectelor care nu vor fi exploatate comercial. Pentru a contrui grădiniţe, şcoli, spitale de stat şi chiar închisori, Executivul a găsit soluția parteneriatului public-privat (PPP), în care partenerul privat va bugeta investiţia, iar statul va plăti eşalonat pe durata contractului care poate ajunge până la 25 de ani. Aceeaşi prevedere se va aplica şi în cazul autostrăzilor în care capacitatea de plată a utilizatorilor este redusă.
Guvernul a aprobat proiectul de lege şi l-a transmis în Parlament. Proiectul a fost adoptat de Senat şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor. În lege, Guvernul a introdus un articol, pe care nu l-ar fi prezentat la Bruxelles, care-i permite statului să înlocuiască firma angajată într-un proiect de parteneriat public-privat şi care nu îşi respectă obligaţiile contractuale sau faţă de finanţatori, fără însă să iniţieze o nouă procedură de atribuire, respectiv cu licitaţie sau cerere de oferte. Astfel, Guvernul intenționează să salveze bani și mai ales timp. Dacă firma privată care a câștigat contractul nu-și respectă obligațiile, contractul îi va fi atribuit firmei de pe locul doi, fără a fi reluată procedura de atribuire.
În prezent, dacă o firmă câștigă și nu-și respectă contactul sau furnizează alte produse decât cele pentru care s-a semnat contractul (de o calitate îndoielnică), instituția are dreptul de a refuza produsele, însă proiectul este blocat și instituția trebuie să aștepte până la următoarea atribuire. Este și o metodă de responsabilizare a firmelor, care pot pierde contractul în cazul în care nu-și respectă atribuțiile.
"Înlocuirea partenerului privat se poate face fără realizarea unei noi proceduri de atribuire numai dacă această posibilitate a fost prevăzută în cadrul documentaţiei de atribuire iniţiale într-o modalitate clară, precisă şi neechivocă, indicându-se cauzele unei astfel de înlocuiri potenţiale şi condiţiile în care poate fi realizată, şi dacă această posibilitate a fost inclusă în cadrul contractului de parteneriat public-privat. În absenţa îndeplinirii tuturor acestor condiţii, orice înlocuire a partenerului privat necesită declanşarea unei noi proceduri de atribuire", este decizia Guvernului, arată Gândul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu