Salariații Oltchim nu vor rămâne fără locuri de muncă, susține Victor Ponta, dacă privatizarea ”pe persoană fizică” eșuează. Aflat la Ministerul Economiei, împreună cu ministrul Daniel Chițoiu, premierul a făcut public planul de rezervă, care va fi aplicat dacă Dan Diaconescu nu va plăti suma la care s-a angajat în contractul de privatizare. Diaconescu a depus o ofertă, la Oficiul Participațiilor Statului, pentru preluarea a 54 la sută din acțiunile Oltchim pentru 45 de milioane de euro. Termenul limită pentru efectuarea plății este luni, 1 octombrie.
Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până la 1 octombrie preţul pe acţiuni, a declarat Victor Ponta, într-o conferință de presă, susținută după ce sindicatele din Râmnicu Vâlcea au reluat protestele. Peste cel mult şase luni, susține premierul Ponta, ar putea fi reluată privatizarea, cu un investitor strategic. Din surse DeCe News, acest investitor ar putea fi grupul rus TISE, care și-a exprimat, într-o adresă către guvern, intenția de a prelua combinatul, dar nu a depus oferte de privatizare. Doar un concern care dispune de fonduri masive pentru investiții poate încerca repornirea Oltchim, care are datorii de circa 700 de milioane de euro. Cei mai interesați de preluarea Oltchim ar putea fi investitorii din țări non-UE, care scapă de taxele de import, dacă produc într-un stat european. Gigantul KazMunaiGaz a plătit aproximativ 2 miliarde de dolari pentru Rompetrol, dar tranzacția s-a perfectat înainte de izbucnirea crizei.
Guvernul va acorda și un împrumut, din fondurile de privatizare, pentru repornirea combinatului, a anunțat Victor Ponta. Pentru a putea da banii către Oltchim e nevoie de acordul Comisiei Europene, iar solicitarea poate ajunge la Bruxelles cel mai devreme la 15 octombrie.
Mai mulți analiști ai domeniului au opinat că eșuarea privatizării va impune intrarea Oltchim în insolvență. Premierul a ținut să contrazică aceste ipoteze, afirmând că nu intenționează declanșarea procedurilor de insolvență. Potrivit lui Victor Ponta, numirea unui admnistrator special la Oltchim nu presupune automat intrarea companiei în insolvenţă.
Premierul s-a referit și la subiectul Arpechim. ”Cea mai importantă parte a Arpechim pentru Oltchim, anume instalaţia de piroliză, este deja la Oltchim de acum doi ani. Singurul lucru util pentru Oltchim mai este instalaţia de nafta, care poate fi sau nu transferată la Oltchim, şi asta presupune costuri importante, investiţii de mediu necesare Arpechim. Oltchim poate merge în cea mai mare parte fără Arpechim", a declarat Ponta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu