Planul lui Putin după Ucraina, analizat de experți. Marea întrebare care îi preocupă pe liderii mondiali

PUTIN
PUTIN

Ce urmează în cazul în care Vladimir Putin ar ajunge să stăpânească Ucraina?

Ucraina se află sub o invazie rusă pe scară largă și luptă pentru supraviețuirea ei. Ce se poate întâmpla acum? Cel mai mare „premiu” pentru Rusia este Kievul, capitala și sediul Guvernului președintelui Volodymyr Zelensky, oraș în care au loc deja lupte.


În mod clar, președintele Vladimir Putin a petrecut luni întregi în izolare, studiind planurile șefilor săi de apărare de a pune mâna pe vecinul său slav, cu tendințe vestice, și de a-l aduce înapoi pe orbita Moscovei. 

Planul de invazie constă în mare parte dintr-o linie de atac în trei direcții, dinspre Nord, Est și Sud, folosind lovituri de artilerie și rachete pentru a atenua rezistența înainte de a continua cu infanterie și tancuri. În mod ideal, Putin și-ar dori să vadă guvernul Zelensky capitulând și capitulând rapid, pentru a fi înlocuit de un guvern marionetă înclinat spre Moscova.

Planul de invazie al Rusiei nu a mers conform planului: informațiile britanice spun că sute de soldați ruși au fost uciși și rezistența este puternică.

Dacă invazia Ucrainei de către Rusia se transformă într-o ocupație pe termen lung, atunci este de imaginat că națiunile occidentale ar putea sprijini o insurgență ucraineană. Acest lucru nu este lipsit de riscuri, Putin ar putea riposta, scrie BBC MUNDO.

Între timp, NATO s-a concentrat pe consolidarea granițelor sale de Est. Ironia aici este că, în timp ce Moscova a cerut alianței să-și mute forțele mai spre Vest, invadarea Ucrainei de către Putin a realizat exact opusul.


„Acesta este un uriaș semnal de alarmă pentru Europa”, spune Tobias Ellwood, deputat și președinte al Comisiei de Apărare a Parlamentului Regatului Unit. "Din păcate, a avea trei decenii de pace nu este o normă. Când avem de-a face cu un tiran, trebuie să ne intensificăm planurile."

Ucrainenii, care au votat cu o majoritate covârșitoare pentru independența față de Moscova în 1991 și au renunțat la propriile arme nucleare, se confruntă cu perspectiva de a da ceasul înapoi cu trei decenii, dacă Rusia va reuși să subjuge întreaga țară.

Marea întrebare care îi preocupă pe liderii mondiali este: Ce are în vedere președintele Putin după Ucraina?

Șefii apărării NATO și-au reexaminat discursul lung din iulie 2021 și au concluzionat că trebuie să înăsprească urgent granițele de Est ale NATO, astfel încât Putin să nu fie tentat să acționeze asupra unor țări precum Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Putin ar putea să facă acest lucru?


„Cred că are un plan”, spune Tobias Ellwood, președintele conservator al comisiei de apărare a Comunelor. „Trimite trupe neuniformate pentru a stârni necazuri, parte a „războiului ascuns”. Sunt îngrijorat că se va răspândi în Balcani”.

NATO nu vrea niciun risc, motiv pentru care a pus peste 100 de avioane de război în alertă maximă. Marea Britanie a fost una dintre primele țări care a trimis întăriri, într-o Estonie recunoscătoare, unde Kusti Salm, totuși, este realist cu privire la ceea ce se poate întâmpla. 

„Nimeni nu crede că batalionul condus de Regatul Unit în Estonia, de unul singur, va descuraja a doua cea mai puternică țară nucleară din lume”, spune el. „Acesta este un tripwire care ar dezlănțui puterea întregii NATO, inclusiv SUA, Regatul Unit și Franța”.

Acel scenariu, al unei incursiuni militare ruse într-o țară NATO, aproape de neconceput până de curând, ar fi momentul în care NATO și Rusia ar fi în război între ele, scrie BBC MUNDO.

Liderii occidentali speră ca printr-o acțiune comună acum, împreună cu sancțiuni economice puternice, să descurajeze planul lui Vladimir Putin. Oricare ar fi acela.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel