Planul Thatcher: cum încearcă Putin să dividă Europa în problema ucraineană

În timpul discursului susținut în fața Parlamentului, prin care anunța anexarea de jure a peninsulei Crimeea, președintele Vladimir Putin a căutat înțelegere la germani. A făcut apel la conștiința istorică a Germaniei și la anul 1989, când Zidul Berlinului s-a prăbușit sub greutatea dorinței de unificare a nemților și a eforturilor cancelarului RFG Helmut Kohl. Puterea înseamnă exploatarea incertitudinilor și a slăbiciunilor adversarului, iar această parte a discursului liderului de la Kremlin a creat vâltoare pe culoarele Bruxelles-ului, unde lipsa de unitate a Uniunii Europene este acut simțită, dar greu mascată.

"Astăzi, aș vrea să mă adresez oamenilor din Statele Unite ale Americii, oameni care, de la fondarea națiuniii lor și adoptarea Declarației de Independență au pus cu mândrie libertatea mai presus de toate. Dorința rezidenților Crimeii de a-și alege liber soarta nu este o astfel de valoare? Vă rugăm să ne înțelegeți", a spus Putin. "Cred că europenii, în primul rând germanii, de asemenea mă vor înțelege. Lăsați-mă să vă reamintesc că în cursul consultărilor politice cu privire la unificarea Estului cu Vestul Germaniei, (...) unele națiuni care erau atunci și sunt și acum aliații Germaniei nu sprijineau ideea reunificării. Cu toate astea, națiunea noastră a susținut fără echivoc dorința sinceră și de neoprit a germanilor pentru unitate națională. Sunt încrezător că nu ați uitat asta, și mă aștept ca cetățenii Germaniei să sprijine aspirația rușilor, a Rusiei istorice, de a reface unitatea" - Vladmir Putin
 

Principala fisură a unității europeane în sancționarea Moscovei pentru călcarea în picioare a suveranității altui stat este reprezentată de interesele economice diferite ale puterilor UE. Această asimetrie va lucra de la sine în favoarea lui Vladimir Putin. Cât de eficient, se va vedea în sancțiunile impuse de UE, mai exact în poziția Germaniei, al treilea cel mai important partener comercial al Moscovei.

Cuvintele lui Vladimir Putin despre unirea RFG cu RDG reprezintă un motiv distinct de îngrijorare pentru diplomații Bruxelles-ului, pentru că enunță, în opinia multora, un adevăr trist, dar incontestabil: George Bush și Mihail Gorbaciov au sprijinit reunificarea Germaniei, în timp ce Margaret Thatcher și Francois Mitterrand s-au opus.

Fostul președinte socialist al Franței, Mitterrand, era de părere că "axa Europei este prietenia franco-germană", fără de care edificiul european nu poate exista. În timpul unei conversații cu Gorbaciov, din data de 2 octombrie 1985, Mitterrand îi spunea liderului sovietic: "Însuși spiritul meu este împărțit. Pe de o parte, nu doresc nimic altceva decât să mă înțeleg frățește cu germanii. Pe de altă parte, nu doresc reconstituirea unui pol dominant în Europa". (vezi cartea lui Jacques Attali - Francois Mitterrand, așa cum a fost).

Fidelul consilier al lui Mitterrand, Attali, protestează față de ideea conform căreia Mitterand a făcut eforturi pentru a împiedica reunificarea Germaniei, invocând o sintagmă pe care fostul președinte a folosit-o adesea: "Dacă poporul o dorește, noi nu ne vom opune".

În schimb, fostul premier britanic Margaret Thatcher avea certitudinea că prăbușirea zidului Berlinului reprezintă vești proaste pentru Europa, în special pentru Marea Britanie:

"După ea, trebuia luptat cu orice preț împotriva reunificării germane, care ar slăbi Marea Britanie, dând mai multă greutate Europei Continentale. Ea avea vorbe grele împotriva cancelarului Kohl, care, în ochii ei, dorea să basculeze Europa de la înălțimea unei Germanii dominatoare", scrie Jacques Attali în cartea citată.
 

Uniunea Europeană nu este, deocamdată, un monolit, și nu nici nu joacă teatrul fals de a încerca să pară unul. Și, așa cum umbra URSS încă planează asupra statelor baltice și Estului Europei, la fel și balastul istoriei europene creează fricțiuni în interiorul actualei construcții politico-economice. Putin va juca în continuare această carte. Rămâne de văzut dacă Bruxellesul se va ridica la înălțimea celei mai mari provocări geopolitice din ultimele două decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel