Copreședinții Alianței Liberalilor și Democraților Călin Popescu — Tăriceanu și Daniel Constantin, împreună cu prof. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, au fost în weekend la Brașov, unde au avut o serie de întâlniri cu oameni de afaceri — conducerea Avicod SA, cu reprezentanți ai Asociației 15 Noiembrie, ai Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, dar și cu susținători ai partidului.
Cu această ocazie, liderii ALDE au susținut la Brașov o conferință de presă alături de Remus-Adrian Borza și Laura-Ioana Bratosin, candidații ALDE Brașov pentru Senat și, respectiv, Camera Deputaților.
Remus Borza a subliniat faptul că ferma de pui de la Codlea, pe care au vizitat-o, „este în topul primelor cinci mari companii de creștere, procesare și abatorizare de carne de pui, este o investiție 100% românească și nu putem decât să fim mândri că avem la nivelul județului Brașov astfel de antreprenori care s-au încăpățânat după '90 încoace să reziste, să facă performanță economică într-un mediu politic și economic ostilö.
După o scurtă comparație a evoluției agriculturii din 1989 până în prezent, Remus Borza a concluzionat că „nu mai suntem exportatori de carne cum eram până în 1989, suntem net importatori. Ştiați că România a importat anul trecut 230 de mii de tone de carne? Ştiați că nici legume nu mai avem? Anul trecut România a importat 50 de mii de tone de tomate? Nu mai avem nici ceapă, nici usturoi... totul e de import. În perioada interbelică, România era grânarul Europei. Astăzi avem o poziție netă de importator".
Dată fiind această situație, candidatul ALDE din Brașov, pentru Senatul României, Laura Bratosin, a explicat că agricultura este o prioritate în programul ALDE, România a7-a putere economică a Europei: „Noi susținem și încurajăm asocierea fermierilor, a țăranilor, în mari cooperative agricole. O agricultură performantă nu se poate face decât de la 100 de hectare în sus. Alminteri, e o agricultură de subzistență. Pentru asta venim cu un set de măsuri fiscale, de stimulare, inclusiv în ceea ce privește scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de cinci ani și scutirea impozitelor datorate pe forța de muncă pentr personalul angajat în astfel de cooperative. (...) Ne dorim dezvoltarea unei industrii prelucrătoare a produselor agricole, iar în final, de dorim să nivelăm discrepanțele dintre mediul rural și urban".
Legea cooperativelor promulgată, dar tehnocrații nu au implementat modificările în Codul fiscal
Copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat, la Brașov, că din punctul său de vedere este important ca oamenii să înțeleagă că este nevoie de aceste cooperative: „Fără acest tip de asociere nu putem să valorificăm produsele românești. Problema nu este că nu le avem, sau că nu putem să le producem, problema este că nu reușim să le ducem la piață. Pentru că de la zona de producție, până la zona de clienți, există un lanț care nu s-a promovat suficient în țara noastră. Am modificat Legea cooperativelor. Este o lege care a fost promulgată de președintele Iohannis în iulie 2016 și, din păcate, guvernul de tehnocrați nu s-a preocupat ca acele modificări să fie implementate și în Codul fiscal, dar o să avem această preocupare începând cu 11 decembrie, astfel încât să stimulăm crearea de cooperative".
Daniel Constantin a mai spus că, orice măsură propusă în campania electorală poate fi credibilă doar dacă se bazează pe investiții. De aceea, vineri, la București, liderii ALDE au lansat o provocare partidelor politice.
Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre tradiția industrială a orașului Brașov, care din păcate s-a pierdut, însă a subliniat că există alte lucruri de care este foarte bucuros, cum ar fi implementarea sistemului de învățământ dual: „Cred că este o soluție extraordinară pentru calificarea forței de muncă la nivel mediu, deci muncitori specialiști, tehnicieni, de care industria românească are astăzi foarte multă nevoie. Este o soluție pentru a menține forța de muncă în țară și a nu lăsa oamenii în disperare, să încerce să plece în străinătate".
[citeste si]
Ulterior, copreședintele ALDE a explicat că o creștere economică sănătoasă se bazează pe investiții: „Noi, în programul nostru politic și electoral, avem aceste două elemente. Programul de investiții din fonduri publice de 48 de miliarde de euro, care este repartizat pe domeniile cheie: agricultură, energie, infrastructură, educație, mediu, sănătate și celelalte domenii. Avem de asemenea un proiect de creare a unui fond de investiții de 100 de miliarde de euro, în care acești 48 sunt incluși, pentru finanțarea unor proiecte majore, pe următorii cinci ani, fără de care evident că noi vom continua să rămânem numai cu dorințe, cu deziderate, dar nu vom putea să le materializăm.
Ce doresc să subliniez? Va trebui să reflectăm foarte serios, cu toată responsabilitatea, la utilitatea menținerii plafonului de 3 % deficit bugetar. De ce? Pentru că dacă noi permanent ne vom lovi de acest plafon, cu toate că nevoile și așteptările cetățenilor sunt mult mai mari, în tot ceea ce înseamnă infrastructura și calitatea vieții și ne va spune: 'Nu ne dă voie UE să depășim 3 %, mulțumiți-vă cu atâta, atâta ne dă voie UE, noi suntem membrii ai UE și trebuie să ne conformăm la ce spune UE. și nu putem face mai mult. Vreți autostradă? Peste 20 de ani. Vreți nu știu ce? Peste 30 de ani o să reușim să facem'. Aceasta e o realitate pe care trebuie să o înțelegeți și s-o cunoaștem.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News