Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că a fost finalizat și lansat Planul Național de Combatere a Cancerului.
"Ieri, a fost finalizat și lansat un proiect extrem de benefic și așteptat de pacienții cu boli oncologice din Romania. La Palatul Cotroceni, în prezența președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a fost lansat Planul Național de Combatere a Cancerului. Faptul că acest document a fost conceput cu participarea și implicarea activă a tuturor actorilor din domeniul sănătății și sub Înaltul Patronaj al administrației prezidențiale și al președintelui Klaus Iohannis reprezintă o garanție că România are un plan care va ajunge să fie implementat cu adevărat.
Această nouă abordare a tratamentului pacienților oncologici este construită în jurul mai multor programe naționale de screening pentru diagnosticarea precoce a bolii și acces la terapii inovatoare. Grație progresului tehnologic și medical, o bună parte din patologia oncologică nu va mai reprezenta o condamnare la moarte, ci va putea fi tratată in viitorul apropiat ca o altă boală cronică.
Acestea sunt obiective reale astfel încât standardul de calitate al tratamentului pacienților oncologici din România să fie cât mai aproape de standardul European. Uniunea Europeană vine în sprijinul statelor membre și pune la dispoziție fonduri în valoare totală de 4 miliarde de euro pentru proiectele privind combaterea cancerului. Le mulțumesc tuturor specialiștilor care au lucrat intens pentru dezvoltarea acestui plan și sunt sigur că împreună vom reuși să învingem această boală necruțătoare", a transmis Andrei Baciu pe Instagram.
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, marcată pentru prima dată pe 4 februarie
"Anul acesta, vom marca pentru prima dată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, pe 4 februarie, prin angajamente asumate și direcții de acțiune pentru punerea imediată în practică, și nu doar prin dialog despre deziderate, necesități și justificări ale lipsei de acțiune. Lansăm, așadar, un plan național care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare, și care se bazează pe o abordare integrată, ambițioasă și racordată la eforturile europene de reducere a îmbolnăvirilor de cancer. Cu siguranță, conștientizăm cu toții că acest demers nu va rezolva peste noapte toate problemele cu care se confruntă pacientul oncologic sau domeniul oncologiei”, a declarat, ieri, președintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu