Rusia și-ar fi trasat strategia în Ucraina, iar planul este devastator economic.
Scopul Rusiei ar fi să taie accesul Ucrainei la mare, ceea ce implică efecte economice majore, dar și să ajungă în Transnistria. Forţele Armate Ruse se vor îndrepta către Transnistria, ocupând regiunile Odesa şi Mikolaiv, a declarat, în 25 iulie, analistul politic Bogdan Bezpalko.
El este membru al Consiliului rus pentru relaţii interetnice de pe lângă preşedintele rus, Vladimir Putin, relatează Agenţia de presă Regnum, conform Rador.
”Este evident faptul că direcţia în care se vor îndrepta Forţele Armate Ruse va fi reprezentată de Odesa şi Mikolaiv”, a adăugat expertul.
Pe lângă obiectivul principal, din punct de vedere strategic, de a tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră, va fi soluţionată şi sarcina de a ajunge la graniţele Transnistriei, consideră Bezpalko. ”Fiind privată de accesul la mare, Ucraina nu va mai putea primi asistenţă pe cale maritimă şi nu va mai putea să-şi exporte produsele. Economia ucraineană se va prăbuşi şi mai mult şi niciun fel de asistenţă nu o va mai putea ajuta, cu atât mai mult că aceste ajutoare nu pot fi acordate la nesfârşit”, a conchis expertul.
Este fix ceea ce anticipa analistul politic Bogdan Chirieac că ar fi planul lui Vladimir Putin, într-o declarație din 14 iunie 2022: ”Este tot mai clar planul lui Putin. (...) Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este că rușii vor să ia tot litoralul ucrainean al Mării Negre, tăind din ieșirea la mare a Ucrainei, exporturile pe cale marină urmând să se desfășoare doar prin Constanța.” Citește mai mult aici
Amintim că Vitali Ignatiev, așa zisul ministrul de Externe de la Tiraspol, spune că Republica Moldova trebuie să recunoască independența Transnistriei.
”Este practic imposibil să ne unim (Transnistria cu Rep. Moldova n.r.), pentru că avem valori și istorie diferită, chiar și priorități diferite. Societățile noastre sunt total diferite, așa că guvernarea Republicii Moldova poate face multe declarații, însă în practică este imposibil să unești aceste două societăți. Dimpotrivă, ei fac totul ca să divizeze și să certe aceste societăți. Această tendință a guvernării Republicii Moldova înseamnă ruperea totală a relațiilor. Conducerea Republicii Moldova trebuie să recunoască faptul că, dacă a luat o decizie și nu a cerut părerea locuitorilor Transnistriei, trebuie să se așeze la masa negocierilor și să semneze un acord de pace, să ne recunoaștem reciproc și să încheiem acest conflict” a declarat Ignatiev. Citește mai mult aici
Același Ignatiev anunţă astăzi că ar putea începe procedurile de aderare la Federaţia Rusă.
Ministrul de Externe al nerecunoscutei și autoproclamatei republici separatiste transnistrene, Vitali Ignatiev, a anunţat că republica este dispusă să obţină independenţa şi apoi să adere la Rusia.
Totodată, el a declarat că autorităţile republicii "nu vor lua niciun fel de decizii în detrimentul poporului şi nici nu a precizat date exacte în ceea ce priveşte aderarea la Rusia".
"Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat de-a lungul anilor de existenţă a republicii, ceea ce se regăseşte şi în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, care indică clar: independenţă, urmată de aderarea liberă la Federaţia Rusă", a anunţat Ignatiev.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci