Planul secret al lui Vladimir Putin, dezvăluit de analiștii NATO. Războiul din Ucraina ar fi doar începutul. "Germania, precum și SUA, sunt cu adevărat îngrijorate"

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Analiștii seniori ai NATO au dezvăluit către presa britanică informațiile pe care le-au strâns cu privire la planul lui Vladimir Putin pentru a domina Europa în următorii 10 ani.

Potrivit publicaţiei The Standard, analiștii seniori ai NATO l-ar fi informat pe comandantul suprem al alianței, generalul Christopher Cavoli, că Vladimir Putin desfășoară deja o ofensivă de 10 ani pentru a extinde puterea Rusiei în Europa.

"Este posibil să fim deja în anul doi al planului, începând cu invazia Ucrainei în urmă cu doi ani", a explicat un ofițer superior apropiat grupului.

Acest lucru vine cu avertismentele din partea secretarului Apărării Grant Shapps și a șefului armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, că forțele britanice ar putea fi implicate în conflict cu Rusia în câțiva ani. Consilierii NATO cred că Putin este bine focusat pe planul său de a face din Rusia o prezență dominantă în mare parte a Europei prin forță.

"Putin spune de ceva vreme că Rusia se confruntă acum cu Occidentul, nu doar că se luptă cu Ucraina. Germania, precum și SUA, dar și alți aliați sunt cu adevărat îngrijorați că dacă Ucraina va cădea, toți vom avea probleme", a adăugat oficialul.

Scenariul unui război  al Rusiei cu NATO

Scenariul lansat este că, dacă Ucraina poate fi învinsă sau neutralizată, Rusia ar trece pentru a lua statele baltice, Lituania, Letonia și Estonia. Deoarece toți trei au devenit membri cu drepturi depline ai NATO în 2004, un atac asupra lor ar însemna că toți cei 31 de membri ai alianței sunt obligați să își apere aliații în temeiul articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care susține că un atac asupra oricărui membru este un atac asupra tuturor. Alți vecini regionali baltici ar urma atunci - Finlanda, Polonia și Suedia ar fi în zona țintă.

Aceasta nu ar fi o reluare a Războiului Rece, ci ceva mai imprevizibil și mai periculos, scrie sursa citată. Confruntarea Războiului Rece, care a durat aproape exact 40 de ani până în 1989, a fost un echilibru de putere și neîncredere calculată. Tratatele privind limitarea armelor armelor convenționale și nucleare au funcționat și au fost respectate. La bază se afla formula Strangelove-like a Mutually Assured Destruction, sau MAD, prin care ambele părți și-au dat seama că dacă oricare folosea arme nucleare, toate părțile vor pierde.

De data aceasta, Putin depășește diplomația și pare să întoarcă spatele gestionării ordinii mondiale stabilite la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – în principal prin intermediul ONU și al instanțelor și agențiilor sale. Scopul său este de a slăbi Occidentul, de a izola America și de a micșora capacitatea puterilor europene precum Germania, Franța și Marea Britanie, mai notează publicația The Stadard.

Admirația lui Putin față de Rusia sovietică a lui Stalin ar fi mult mai periculoasă decât pare

Admirația lui Putin față de Rusia sovietică a lui Stalin este vizibilă în discursurile sale, dar misiunea lui ar depăși asta asta. În ultima vreme a preferat să-i invoce pe marii monarhi, în special pe Petru și Ecaterina. Discursurile sale despre măreția Rusiei, cum ar fi discursul cheie din iulie 2021 despre destinele reciproce și împletite ale Rusiei și Ucrainei, par trucuri politice, dar visul său ar fi, de fapt,asociat cu un fapt politic și militar foarte dur.

Astăzi, aproximativ 40% din bugetul național al Rusiei este dedicat finanțării apărării. Producția de tancuri de luptă a crescut, iar noile fabrici sunt transformate pentru producerea de obuze și tunuri de artilerie. Iranul a fost invitat să-și înființeze propria fabrică de drone chiar în Rusia. Ceea ce Moscova nu poate produce este cumpărat - drone și rachete din Iran, obuze și muniții de rachete din Coreea de Nord.

Economia Rusiei s-a extins în mare parte datorită prețului ridicat al petrolului exportat, obținând venituri considerabile, în ciuda sancțiunilor impuse după atacul din 2022 asupra Ucrainei. În mai puțin de doi ani, Rusia a pierdut peste 310.000 de morți și răniți în Ucraina. Poate mobiliza sute de mii – dar cu o populație în declin, îmbătrânită și departe de a fi sănătoasă, oferta de trupuri și suflete este limitată, mai scrie sursa citată.

Un test pentru Occident și NATO



Acesta este acum un test pentru Occident, nu în ultimul rând pentru NATO, la cea de-a 75-a aniversare din iulie. Ar putea fi prea târziu până atunci. Ucraina se confruntă cu dificultăți și are nevoie de ajutor. După cum sugerează presupunerile consilierilor NATO, aceste chestiuni sunt urgente și nu trebuie folosite doar ca subiecte ale campaniilor electorale, existente în mai mult de jumătate din națiunile lumii.

Mobilizările naționale pentru alcătuirea unor armate ale cetățenilor pentru viitor nu va reduce acest pericol, mai susțin experții. Mobilizarea gândirii serioase și originale pe coridoarele puterii este o cerință mai mult decât urgentă, conchid aceștia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel