Planul Ungariei de a trimite solicitanți de azil la Bruxelles. ”Pot negocia acolo cu Comisia Europeană”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik @Jyoti01
Foto cu rol ilustrativ: Freepik @Jyoti01

Află în articol mai multe despre planul Ungariei care vizează solicitanții de azil.

Guvernul Ungariei se declară pregătit să ofere fiecărui migrant care încearcă să intre în țară un bilet dus către Bruxelles, dacă o hotărâre a instanței supreme a Uniunii Europene obligă Budapesta să adopte o politică de refugiați „fără detenție”. 

„După procedura de azil, vom oferi tuturor migranților de la granița ungară posibilitatea de a fi transportați la Bruxelles în mod voluntar și gratuit”, a declarat Gergely Gulyás, un ministru din cabinetul premierului Viktor Orbán, în cadrul ședinței săptămânale de informare a Guvernului de joi. „Dacă Bruxelles-ul dorește migranți, îi poate avea”, a mai declarat Gulyás.

Gulyás a adăugat că solicitanții de azil „pot negocia acolo cu Comisia Europeană cu privire la propria lor îngrijire”.

Ministrul a conturat ideea ca răspuns la o amendă de 200 de milioane de euro emisă împotriva Ungariei în iunie, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Budapesta ignoră legislația Uniunii Europene privind azilul, precum și o hotărâre anterioară împotriva sa.

Ungaria, condusă de ani de zile de partidul de dreapta al lui Orbán, Fidesz, a adoptat mult timp o poziție dură față de solicitanții de azil care intră în țară.

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene

Curtea de la Luxemburg a decis în 2020 că Budapesta nu a respectat normele Uniunii Europene privind tratamentul migranților prin „reținerea ilegală” a solicitanților de azil și deportarea lor înainte ca aceștia să poată face apel la respingerea cererilor lor.

Curtea a ordonat Ungariei să își schimbe politicile, însă Guvernul Orbán a ignorat directiva, un răspuns pe care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene l-a catalogat în hotărârea sa din iunie drept o „încălcare fără precedent și extrem de gravă a dreptului Uniunii Europene”.

În plus față de amenda de 200 de milioane de euro, Ungaria trebuie să plătească încă 1 milion de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează hotărârii Curții.

Budapesta analizează acum dacă poate recupera o parte din aceste costuri de la Comisia Europeană prin intentarea unui proces.

Bilet dus către Bruxelles

Gulyás a declarat că, în cazul în care Ungaria nu poate ajunge la un acord rezonabil cu Comisia pentru a remedia situația „inacceptabilă, intolerabilă și nedreaptă” creată de hotărârea Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, va lua în considerare luarea măsurii neortodoxe de a lăsa toți solicitanții de azil să intre în țară și de a le oferi un bilet dus către Bruxelles.

Această propunere provine din cartea de joc a Partidului Republican din SUA, o sursă obișnuită de inspirație pentru Guvernul Ungariei.

În 2022, guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a făcut o mișcare similară cu solicitanții de azil de la frontiera americană, punând aproximativ 50 de migranți într-un zbor către Massachusetts. DeSantis a declarat că a organizat aceste zboruri pentru a expune „ipocrizia liberală”.

Alți lideri republicani, precum guvernatorul Texasului, Greg Abbott, și fostul guvernator al Arizonei, Doug Ducey, au trimis autobuze cu refugiați în orașe americane cu voturile democraților, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel