Președintele Joe Biden a implementat o serie de obstacole menite să încetinească agenda lui Donald Trump în primele zile ale noului său mandat, în ciuda promisiunilor ferme de a coopera cu noua administrație.
Aceste măsuri includ schimbarea ordinii succesiunii în agențiile federale, astfel încât personalul pro-Biden să fie la conducere înainte ca nominalizații lui Trump să poată fi confirmați, precum și adoptarea unor reguli federale care vor necesita luni de zile pentru a fi anulate de noua administrație.
De asemenea, Casa Albă a alocat miliarde de dolari pentru inițiative de energie curată și alte priorități ale lui Biden.
„Joacă murdar în perioada de tranziție”, a declarat Ezra Cohen, fost subsecretar al Apărării în administrația Trump și în prezent membru al Hudson Institute, pentru DailyMail.com.
„Când președintele Trump va fi în funcție, ocupându-se de probleme reale și serioase... acum va trebui să se confrunte și cu astfel de lucruri”, a adăugat el. „Este pur și simplu rău pentru America că fac asta.”
Deși Cohen a recunoscut că niciuna dintre aceste măsuri nu este „de netrecut”, el a subliniat că acțiunile sunt „doar o încercare de a pune piedici și de a perturba activitatea președintelui Trump”.
Administrația Biden susține că tot ceea ce face are ca scop consolidarea moștenirii președintelui. Biden urmează să susțină două discursuri în ultima săptămână de mandat, menite să apere perioada sa la conducere. În același timp, conturile sale de pe rețelele de socializare sunt pline de declarații ambițioase despre realizările președinției sale.
Majoritatea președinților își petrec ultimele săptămâni în Biroul Oval consolidând inițiativele lor și asigurându-se că prioritățile lor rămân protejate sub noul lider. Biden, de asemenea, a promis public că va coopera pentru o tranziție lină, ceea ce reprezintă o schimbare față de alegerile din 2020, când Trump a refuzat să îi recunoască victoria și nu a făcut niciun efort pentru a facilita predarea guvernului.
Cu toate acestea, într-un interviu acordat săptămâna trecută publicației USA Today, Biden a râs când a fost întrebat despre posibilitatea ca Trump să încerce să anuleze inițiativele sale.
„Cred că o să aibă o problemă”, a spus președintele. „Trump va avea dificultăți să desfacă multe lucruri, cel mai probabil.”
Echipa lui Trump se pregătește să înceapă în forță. Trump intenționează să semneze cel puțin 100 de ordonanțe executive chiar în ziua învestirii. Totuși, Biden a implementat mai multe politici care nu pot fi anulate doar printr-o simplă semnătură a noului președinte.
Iar Trump pare să fie conștient de acest lucru. L-a acuzat pe Biden că acționează „pe furiș”.
„Încercă să fie vicleni,” a declarat Trump reporterilor la Mar-a-Lago săptămâna trecută. „Vin și spun, amintiți-vă, acesta este un om care spunea că vrea ca tranziția să fie una lină. Ei bine, nu faci astfel de lucruri.”
CITEȘTE ȘI: Trump dezvăluie cele 100 de ordonanțe executive pe care vrea să le implementeze
Iată câteva domenii în care Biden îngreunează situația pentru Trump:
Biden a actualizat ordinea de succesiune în mai multe agenții federale, reorganizând ierarhia astfel încât oficialii favorabili politicilor sale să rămână la conducere până când Trump își va confirma nominalizații pentru Cabinet.
Când un președinte părăsește funcția, toți membrii Cabinetului său și persoanele numite politic își prezintă demisia, astfel încât noul președinte să poată desemna propriii oameni.
Cu toate acestea, noii oficiali de top trebuie să fie confirmați în funcțiile lor de către Senat. Republicanii dețin controlul pe Capitol Hill în timpul acestui proces, însă este nevoie de timp pentru organizarea audierilor de confirmare și pentru votul formal al celor 100 de senatori.
Una dintre numeroasele agenții unde Biden a reorganizat lucrurile este Departamentul de Justiție. Biden a emis un ordin executiv prin care îl desemnează pe procurorul SUA pentru Districtul New York drept responsabil după ce Procurorul General Merrick Garland și adjuncții săi vor demisiona în Ziua Inaugurării.
Cu toate acestea, procurorul pentru Districtul New York a demisionat cu două săptămâni înainte ca Biden să semneze noua ordine de succesiune, ceea ce îl plasează pe procurorul SUA pentru Arizona, Gary Restaino, în poziția următoare.
Republicanii susțin că Restaino, numit de Biden, nu sprijină politicile lui Trump privind frontiera. În această configurație, Restaino ar gestiona cazurile federale până când Trump își va confirma Procurorul General și echipa de top din Departamentul de Justiție.
„Încercă să plaseze în funcții-cheie persoane selectate cu atenție, care să îngreuneze primele zile sau săptămâni ale președintelui Trump în funcție,” a declarat Ezra Cohen pentru DailyMail.com.
„Fac acest lucru în mai multe departamente și agenții. Și, până când președintele Trump își va confirma oamenii, există riscul ca aceste departamente să fie controlate de persoane selectate de administrația anterioară, ceea ce va complica lucrurile.”
Trump s-a confruntat cu o problemă similară în primul său mandat, când a avut dispute cu Procurorul General interimar Sally Yates, care a refuzat să pună în aplicare restricțiile stricte impuse de republican privind intrarea în țară, în timp ce încerca să-și confirme nominalizările.
Restaino conduce Biroul Procurorului SUA pentru Districtul Arizona. O investigație de 18 luni realizată de The Arizona Republic a relevat că, în timpul mandatului său, au fost arestate de către U.S. Border Patrol mult mai multe persoane pentru trafic de persoane decât au fost urmărite penal de Restaino.
Republicanii critică acum faptul că Restaino nu este suficient de dur în privința migranților, o problemă de prim rang pe agenda lui Trump.
În plus, săptămâna trecută, Biden a extins Statutul de Protecție Temporară (TPS) pentru imigranții care trăiesc în SUA provenind din anumite țări, inclusiv Venezuela, El Salvador și Ucraina.
De această măsură ar putea beneficia aproximativ un milion de migranți, protejându-i de deportare pentru o perioadă de până la 18 luni.
În primul său mandat, Trump a încercat să revoce desemnarea TPS pentru șase țări, dar s-a lovit de blocaje în instanță.
Președintele Biden încearcă să cheltuiască cât mai mulți bani federali posibil din cele patru realizări legislative majore ale sale, astfel încât să poată dicta destinația acestora, în loc să lase acest control în mâinile lui Trump.
Administrația cheltuie cât mai mult posibil din Planul de Salvare al Americii, Legea Infrastructurii Bipartizane, Legea CHIPS și Științei și Legea de Reducere a Inflației.
Cele patru legi prevăd investiții, cheltuieli și credite fiscale de peste 4 trilioane de dolari.
Casa Albă a declarat că administrația a acordat deja 98% din fondurile disponibile. Totuși, există miliarde de dolari alocate pentru următorii câțiva ani fiscali: 288 de miliarde de dolari pentru infrastructură, care nu vor fi disponibile până în anul fiscal 2025; 14,8 miliarde de dolari pentru Legea de Reducere a Inflației după anul fiscal 2025; aproximativ 10 miliarde de dolari pentru finanțarea CHIPS pentru anii fiscali 2025 și 2026.
Deși Biden nu poate cheltui acești bani pentru viitor, el poate încerca să aloce unde ar trebui să meargă acești bani, blocând astfel fondurile pentru inițiativele sale și limitând astfel libertatea de acțiune a lui Trump în ceea ce privește cheltuielile.
Trump a promis în septembrie că va anula orice fonduri "necheltuite" din cadrul Legii de Reducere a Inflației – legea care a oferit miliarde pentru inițiativele favorabile climei ale lui Biden.
Președintele ales a numit aceste inițiative „o risipă de bani”.
Dar dacă Biden poate obliga cheltuirea fondurilor, le-ar oferi protecție juridică în fața unui posibil efort al lui Trump de a le recupera.
Președintele Biden a confirmat 235 de judecători federali pe parcursul mandatului său, cu unul mai mult decât cei 234 confirmați de Trump în prima sa administrație.
Biden a sărbătorit această realizare la începutul lunii.
„Împreună, acești judecători vor judeca cazuri privind subiecte importante, de la cum pot americanii să își exprime votul, adică cum și când va fi numărat votul lor”, a spus el.
Administrația sa lucrează, de asemenea, la adoptarea unor noi reguli federale, inclusiv unele care ar limita taxele ascunse; ar stabili limite pentru taxele bancare excesive; și ar utiliza credite fiscale pentru a promova utilizarea energiei curate.
Republicanii susțin că aceste reguli extind domeniul de aplicare al guvernului și reprezintă o exagerare a puterii federale.
Oponenții acestor reguli caută modalități de a le abroga odată ce republicanii vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanților, Senatului și Casei Albe.
Și unele grupuri, inclusiv Camera de Comerț a SUA, au discutat cu Departamentul de Eficiență Guvernamentală sau DOGE, un proiect susținut de Elon Musk care va analiza cheltuielile și reglementările federale, a raportat Washington Post. Ei speră ca eforturile lui Musk să conducă la o dereglementare pe scară largă.
Multe dintre regule sunt concepute într-un mod în care ar fi necesar un act al Congresului sau o nouă reglementare pentru a le anula.
Una dintre aceste reglementări ale lui Biden se referă la angajații federali.
Trump dorește să aibă puterea de a concedia ușor angajații federali, ceea ce a stârnit temeri că va da afară angajați cu carieră care au ideologii politice diferite.
În ultimele săptămâni ale primului său mandat, în 2020, Trump a emis un ordin executiv care crea o nouă categorie de angajați federali cunoscută sub denumirea de Schedule F.
Acești angajați ar fi fost scutiți de programul tradițional de servicii publice bazat pe merit al țării. Oponenții au susținut că acesta era un demers pentru a angaja și concedia persoane în funcție de loialitatea lor politică.
Biden, când a preluat funcția în ianuarie 2021, a abrogat acel ordin.
Apoi a mers mai departe în primăvara anului trecut, când a emis o nouă reglementare care întărește drepturile existente ale angajaților federali cu carieră, clarificând faptul că protecțiile serviciului public nu pot fi retrase angajaților decât dacă aceștia renunță la ele voluntar.
Cu alte cuvinte, acest lucru face aproape imposibil ca Trump să clasifice angajații federali actuali sub un ordin de tip Schedule F.
Un oficial senior din administrația Biden a declarat pentru CNN că reglementarea nu ar putea fi ușor abrogată într-un al doilea mandat al lui Trump. Trump a promis de mai multe ori că va reinstitui ordinul executiv Schedule F în prima zi.
„Un ordin executiv nu ar avea impact în fața acestei reglementări,” a spus oficialul senior din administrația Biden.
„O administrație viitoare ar trebui să treacă printr-un nou proces de reglementare, care ar include și explicarea specifică, prin acel proces de creare a regulilor, de ce o altă regulă este mai bună decât reglementările existente pe care OPM (Biroul pentru Managementul Personalului) le-a finalizat și le-a anunțat… și cum acea abordare nouă ar fi fost consistentă cu legea.”
Trump a criticat unii oficiali cu carieră numindu-i „statul paralel” în timpul mandatului său și a încercat să-i îndepărteze.
El are opțiuni, dar acestea sunt consumatoare de timp.
Când Trump va prelua funcția, republicanii vor controla Congresul și ar putea adopta legislația pe care Trump o va semna pentru a anula munca lui Biden.
Alternativ, Trump poate emite noi reglementări, dar acestea trebuie să treacă printr-un proces birocratic lung, care include o perioadă de comentarii publice, înainte de a deveni lege.
Administrația Biden oferă încă 500 de milioane de dolari în ajutor de securitate pentru a sprijini armata Ucrainei, în contextul incertitudinii cu privire la nivelul de susținere pe care Trump l-ar acorda națiunii afectate de război.
În total, administrația a acordat Ucrainei 65 de miliarde de dolari în asistență pentru securitate. Și acum, Biden face eforturi pentru a trimite fiecare ultim dolar și cenți înainte ca Trump să preia biroul Oval.
Trump a spus că este pregătit să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin pentru a negocia un acord care să pună capăt războiului. Însă Ucraina și aliații săi se tem că orice negociere cu Moscova ar include încercări din partea lui Putin de a lua teritorii ucrainene.
Mai există aproximativ 4 miliarde de dolari în fondurile alocate Ucrainei, sumă pe care administrația este așteptată să o cheltuiască. Un pachet din decembrie a oferit 1,25 miliarde de dolari, într-o nouă încercare de a sprijini Ucraina în fața unui viitor incert, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu