Planurile adversarilor lui Trump și ale Proiectului 2025 pentru a combate agenda conservatoare 

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Planurile administrației Trump și ale Proiectului 2025 sunt analizate de grupuri democrate și ONG-uri pentru a fi contestate în instanță.



Dacă va fi ales, Donald Trump își va prelua mandatul anul viitor, după ce a învățat lecțiile celor patru ani de bătălii juridice din primul său mandat, în timpul cărora personalul lipsit de experiență, elaborarea neglijentă a politicilor și propria sa indiferență față de modul în care funcționează guvernul federal au făcut ca agenda sa să fie deosebit de vulnerabilă la contestațiile juridice.

Candidatul republican din 2024 are deja o idee clară despre modul în care ar începe un al doilea mandat, cu planuri de a adopta imediat politici dure în domeniul imigrației și de a desființa protecția funcției publice pentru mii de angajați federali.

Aliații săi, inclusiv organizațiile conservatoare influente care au participat la demersul cunoscut sub numele de "Proiectul 2025", au elaborat documente politice și au verificat potențialul personal aliniat lui Trump care ar putea fi angajat rapid în guvernul federal, astfel încât viziunea sa să poată fi pusă în aplicare rapid și eficient. (Trump însuși a încercat să se distanțeze de Proiectul 2025, dar multe dintre politicile și obiectivele sale se suprapun).

Grupuri din state democrate fac pregătiri juridice pentru a anula deciziile lui Trump

"Sincer, administrația Trump a fost adesea neglijentă în modul în care a pus în aplicare aceste ordine executive, inclusiv prima interdicție de musulmană", a declarat pentru CNN procurorul general din Washington, Bob Ferguson, referindu-se la interdicția lui Trump privind migranții din mai multe țări cu majoritate musulmană, care a fost ținta unuia dintre cele aproape 100 de procese intentate de statul Evergreen împotriva administrației Trump.

Ferguson a declarat că biroul său "construia avionul în timp ce îl pilota" la momentul respectiv. Acum, democratul din Washington - care candidează pentru funcția de guvernator - și-a petrecut ultimul an pregătind un manual juridic, astfel încât succesorul său să fie pregătit să pornească la drum în cazul în care Trump câștigă din nou.

Acest tip de pregătiri - cercetarea jurisprudenței, redactarea memoriilor, schimbarea personalului - sunt efectuate în întreaga țară de către grupuri de advocacy liberale, state albastre (democrate) și alte organizații care s-au luptat cu Trump în instanță. Acestea se gândesc la tipurile de reclamanți pe care îi vor recruta, unde în țară își vor depune procesele, cum își vor modela argumentele juridice pentru a se adapta la modul în care peisajul judiciar s-a schimbat în ultimii câțiva ani și cum își vor suplimenta personalul pentru litigii.

"De data aceasta, avem toate motivele să credem că, în același mod în care noi am învățat lecții, funcționarii și strategii care vor face parte din a doua administrație Trump au, de asemenea, o carte de joc mai sofisticată", a declarat Deepa Alagesan, care conduce echipa de litigii de la International Refugee Assistance Project, un grup de apărare a refugiaților.

Atunci când Trump a preluat mandatul, organizația sa nu avea niciun litigator intern. Dar experiența sa în litigiile privind interdicția de călătorie a musulmanilor a ajutat la convingerea grupului de refugiați că trebuie să își înființeze propria echipă, care a crescut acum la aproximativ 10 avocați. Mai multe alte organizații de advocacy au declarat pentru CNN că numărul de avocați pe care îi angajează sau cu care lucrează a crescut exponențial de la începutul primei președinții a lui Trump.

Fiecare zi în care o politică a lui Trump a fost blocată sau amânată printr-un ordin judecătoresc a reprezentat o victorie pentru grupurile democrate și ONG-uri

"Dotarea cu personal este o parte uriașă a pregătirii", a declarat Elizabeth Taylor, director executiv al National Health Law Program, care se opune reducerii programelor de sănătate publică care sunt adesea vizate de republicani. "Va fi nevoie de echipe care să fie pregătite pentru a contesta lucrurile care vor veni rapid spre noi", spune aceasta. 

O parte a pregătirii a constat în revizuirea a ceea ce a funcționat și a ceea ce nu a funcționat în luptele în instanță ale primei administrații Trump. O lecție a fost modul în care procesele ar putea contribui la creșterea presiunii publice asupra administrației prin atragerea atenției asupra unei politici controversate, ceea ce s-a văzut în cazul contestațiilor juridice împotriva practicii Trump în materie de imigrație cunoscută sub numele de "separarea familiilor".

O altă lecție, potrivit directorului executiv al ACLU, Anthony Romero, a fost că fiecare zi în care o politică a lui Trump a fost blocată sau amânată printr-un ordin judecătoresc a reprezentat o victorie, chiar dacă o instanță superioară a restabilit-o în cele din urmă. Litigiile în jurul interdicției de călătorie a lui Trump, de exemplu, au forțat Casa Albă să rescrie interdicția de trei ori înainte ca aceasta să fie în cele din urmă confirmată de Curtea Supremă.

"Litigiile vor fi un instrument-cheie pentru a păstra status quo-ul și pentru a câștiga timp", a declarat Romero, menționând că procesele intentate împotriva unei a doua administrații Trump vor fi susținute în fața unui sistem judiciar care a fost transformat atât de Trump, cât și de succesorul său, președintele Joe Biden.

Proiectul 2025 modelează totul

Proiectul 2025, vasta agendă politică condusă de fundația conservatoare Heritage, este de așteptat să joace un rol major în modelarea unei a doua președinții Trump, mai ales că printre autorii săi se numără mai mulți foști membri ai primei administrații Trump care ar putea ocupa funcții guvernamentale de vârf într-un al doilea mandat.

Proiectul a devenit un punct de atracție în campania din 2024 pentru modul în care propunerile sale au depășit promisiunile republicane tipice.

"De data aceasta, Proiectul 2025 oferă o imagine de ansamblu completă asupra aspectelor în care o organizație conservatoare de prim rang, precum Heritage Foundation, este susceptibilă să împingă administrația Trump", a declarat Romero.

Trump s-a distanțat de Proiectul 2025, iar unele politici au devenit o răspundere politică atât de mare pentru candidatul republican, încât șefii săi de campanie au sărbătorit săptămâna aceasta vestea că directorul proiectului, Paul Dans, a demisionat pe fondul respingerii agendei politice de către Trump și campania sa.

O parte a efortului Proiectului 2025 a constat în colectarea și examinarea a mii de potențiali angajați care să facă parte din birocrația federală a unei viitoare administrații Trump. Cheia obiectivelor coaliției conservatoare este o manevră cunoscută sub numele de "Programul F", care ar priva zeci de mii de angajați federali de protecția oferită de serviciul civil, transformând efectiv o mare parte a birocrației federale în persoane numite politic și făcându-i mult mai ușor de înlăturat și înlocuit. (Trump a semnat o măsură executivă de punere în aplicare a programului F aproape de sfârșitul primului său mandat, dar acesta nu a fost pus în aplicare pe deplin până când a părăsit funcția).

Organizațiile progresiste de apărare juridică caută modalități de a ajuta grupurile tradiționale care protejează angajații federali, cum ar fi sindicatele, în cazul în care programul F este pus în aplicare.

ACLU și alte grupuri se gândesc cum să construiască infrastructura care ar conecta angajații federali la reprezentare juridică în cazul în care sunt supuși hărțuirii, represaliilor sau altor tipuri de comportament ilegal din partea superiorilor lor.

Democracy Forward, o organizație care a intentat peste 100 de procese în timpul primului mandat al lui Trump, are o "matrice" împotriva viitoarelor decizii ale republicanilor

Democracy Forward, o organizație formată în 2017 și care a intentat peste 100 de procese în timpul primului mandat al lui Trump, a elaborat o așa-numită "matrice a amenințărilor" pentru a prezenta o serie de propuneri de extremă-dreapta, cum ar fi încetarea cetățeniei prin naștere, retragerea finanțării Medicaid de la statele care solicită ca planurile de asigurare să acopere avortul și limitarea adopției de către cuplurile de același sex. "Matricea" celor de la Democracy Forward analizează agențiile federale care ar putea fi însărcinate cu punerea în aplicare a politicilor și dacă acestea ar putea fi adoptate fără intervenția Congresului.

Grupul se pregătește, de asemenea, pentru posibilitatea ca un Departament de Justiție al lui Trump să nu mai apere politicile federale pe care conservatorii le contestă în prezent în instanță, cum ar fi reglementarea de către FDA a pilulei pentru avort sau salariul minim pentru contractanții federali. Grupul identifică și analizează aceste procese pentru a înțelege ce ar putea fi făcut pentru a interveni în acele cazuri.

"Credem că este imperativ ca oamenii din comunități să aibă instrumentele necesare pentru a respinge extremismul ilegal și dăunător", a declarat președintele și directorul general al Democracy Forward, Skye Perryman, pentru CNN. "Lucrăm cu o serie de organizații care vor putea pregăti oamenii din comunități să riposteze, inclusiv prin introducerea de litigii împotriva acestor propuneri", susține el.

Centrul Național de Drept al Imigrației - care și-a început pregătirile după un articol din noiembrie din New York Times care prezenta restricțiile în materie de imigrație pe care le pregătește echipa Trump - elaborează planuri care prevăd atât un răspuns juridic la propuneri, cât și modul în care grupul poate mobiliza protestatarii împotriva politicilor preconizate.

"Chiar analizăm toate instrumentele posibile pe care le avem la dispoziție", a declarat Kica Matos, președintele organizației.

ACLU, între timp, a lansat o serie de analize ale posibilelor răspunsuri juridice și legislative la politicile lui Trump. Publicarea argumentelor juridice pe care le analizează ACLU are, în parte, scopul de a invita alte grupuri să ofere feedback, a declarat Romero, facilitând o "evaluare inter pares, în timp real, înainte de criză".

"Dacă avem o analiză care este puțin greșită sau care poate fi rafinată, este mai bine să o facem înainte de ianuarie", a spus Romero.

Proiectul actual - care acoperă subiecte precum dreptul de vot, avortul, imigrația și sistemul juridic penal - se extinde asupra a ceea ce a fost un memoriu singular, mult mai superficial, publicat de ACLU în vara anului 2016. (În ambele alegeri anterioare, ACLU a publicat, de asemenea, memorii de evaluare a politicilor adversarilor democrați ai lui Trump).

Deși analiza din 2016 a planurilor lui Trump a fost "superficială", a declarat Romero, aceasta a fost totuși esențială pentru capacitatea organizației sale de a intenta un proces la o zi după ce Trump a semnat versiunea 1.0 a interdicției musulmane.

"Mă bucur că am avut-o, dar de data aceasta vom merge mult mai departe", a spus Romero, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel