Alarma vine de la companiile din sector: obiectivele stabilite de Europa în dezvoltarea surselor regenerabile sunt în pericol.
Publicitate
Planurile Uniunii Europene de a crește producția și utilizarea energiei regenerabile se confruntă cu lipsa forței de muncă din sector, un sector care, dacă este susținut corespunzător, ar putea duce la creșterea semnificativă a locurilor de muncă.
Potrivit estimărilor SolarPower Europe, un grup de cercetare cu sediul la Bruxelles, va fi nevoie de peste un milion de muncitori până în 2030 pentru a atinge obiectivele stabilite pentru energia regenerabilă, informează Europa Today.
80% dintre acestea vor fi necesare în sectorul instalațiilor, nu în ultimul rând pentru că UE intenționează să implementeze 600 GW de capacitate solară și până la peste 500 GW de capacitate eoliană în această perioadă.
Potrivit lui Stefan Hobmair, șeful departamentului de recrutare și dezvoltare strategică la BayWa (grup activ la nivel global pe segmentele Energie, Agricultură și Materiale de construcții), cea mai mare problemă o reprezintă schimbările demografice, responsabile de deficitul de muncitori din sector.
Acest lucru este valabil mai ales atunci când ne uităm la sfera solară, unde competitivitatea este ridicată și obiectivele de instalare sunt ambițioase, ceea ce face ca cererea de lucrători să crească mai rapid decât în alte zone.
Un exemplu al acestei tendințe poate fi văzut în Germania unde se așteaptă un deficit de cinci milioane de muncitori până în 2030, asta pentru că rata lentă a natalității reduce fluctuația generațională în câmpul muncii, mai ales în unele sectoare.
Oportunitățile de creștere sunt însă mari, companiile de instalații suedeze se așteaptă să fie nevoite să angajeze 28.000 de muncitori în următorii cinci ani, potrivit datelor furnizate de asociația companiilor de electricitate EuropeOn.
Contribuția UE va fi crucială în vederea unei mai bune coordonări a eforturilor naționale de formare și a unei mai mari mobilități a forței de muncă între diferitele țări ale Uniunii.
În același timp, Planul de afaceri al UE pentru Green Deal, dacă va fi aprobat de statele membre, ar relaxa regulile UE privind ajutoarele de stat, permițând guvernelor să folosească mai multe fonduri publice pentru a sprijini afacerile, iar acest lucru ar deschide noi surse de finanțare pentru surse regenerabile.
SolarPower Europe a adăugat în cele din urmă că diferitele guverne ar trebui să stimuleze instituțiile academice să creeze programe de formare care să includă, de exemplu, noi cursuri universitare menite să umple golurile în forța de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu