George Tuță (PNL) a fost invitat la emisiunea „Generația Schimbării" de la DC News TV, unde a vorbit despre încercarea de a-i integra pe oameni în circuitul digital al servicilor financiare.
Plata cash sau plata cu cardul. Miza este digitalizarea sau încercarea de a limita cât mai mult evaziunea fiscală?
„Pentru oamenii corecți din România, evaziunea fiscală este principalul dușman pentru că dacă vrei să-ți faci o afacere și tu ești corect, nu poți să fii competitiv cu cel care eludează taxele, păcălește condițiile economice pe care societatea le are.
N-aș pune în balanță cele două concepte plata cu numerar și evaziunea fiscală. În primul rând, pentru că astăzi ca să accesezi serviciile financiare, fie că ești un mic agricultor și vrei să-ți extinzi ferma, ai nevoie de un capital suplimentar pentru a ajunge la o etapă superioară pentru ferma ta și mergi să iei de un împrumut. Pentru a te împrumuta ai nevoie de un cont și ai nevoie de înțelegere asupra acelui credit pe care urmează să-l faci. De foarte multe ori suntem poate prea optimiști cu finanțele pe care le avem și din lipsa de educație financiară nu știm cât să ne întindem, sau pentru ce să ne facem un credit.
Plecând de la nevoia aceasta de educație financiară, de aceea eu lupt, sunt un mare militant pentru dreptul la banking, deoarece contul bancar a devenit un instrument, o chestie necesară de care nu te mai poți descărca. De cum a apărut plata prin aplicațiile acestea de mobil, eu nu mai folosesc cardul fizic, am cardurile pe telefon, nu mai am nevoie de acel plastic, să-l uit sau să-l caut mereu, neștiind unde l-am pus.
De aceea, aceste două lucruri converg, se ajută una pe alta. În același timp, în România, în anul 2023, eu cred puternic că cei care au dreptul de a utiliza numerarul nu trebuie să aibă drepturi suplimentare față de cei care preferă plata fără numerar, cu cardul. Dacă te duci la un magazin și vrei să plătești cu cardul să nu poată să te refuze.", a spus George Tuță.
Refuzurile se datorează comisioanelor
„Nu mai sunt comisioanele așa cum ne imaginăm noi. Ele au scăzut. Media comisioanelor pentru acceptarea plăților e pe undeva la 0.8%, media lor la nivel național. Unii au negociat niște contracte mai mari, alții mai mici. Oricum, tendința e, fiind o piață concurențială, să se ducă în jos de tot aceste comisioane. De asta și legea aceasta de incluziune financiară pentru cetățeni, le garantează un cont la care nu au niciun fel de comision pentru serviciile de bază: deschidere, închidere, administrare.”, a spus George Tuță.
Cine asigura acest serviciu?
„Băncile sunt obligate să asigure acest serviciu pentru că logica bancară s-a schimbat. Aici e o aplicație de Fintech, care are o cotă de piață destul de semnificativă și în România, care la început permitea doar transferul de credit între mine și dumneavoastră. Astăzi poți să-ți faci rezervări de sejururi, poți să investești pe bursă, poți să faci schimburi valutare.
După apariția ei, toate băncile au început să aibă acest comportament. Simplul fapt de a avea cont nu reprezintă un cost uriaș pentru bănci. Ele ar trebui să vină cu o diversificare a produselor pe care le au dacă vor să obțină un profit care vine că un rezultat al unei activități de care clientul are nevoie.
Cred că doar lucrând împreună sistemul bancar, autoritățile statului și cetățenii putem să deschidem noi orizonturi, altfel vom rămâne captivii acestei zone a numerarului care se limitează strict pe aria geografică.
Scopul legii este de a extinde accesul populației la serviciile bancare, financiare.”, a spus George Tuță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu