Toate plățile în tranzacțiile comerciale, la 60 de zile. Sunt afectate și PFA, activitățile independente, profesiile libere

Bani
Bani

Parlamentul a stabilit, printr-o modificare legislativă, limite obligatorii ale termenelor de plată în tranzacțiile comerciale (şi excepţiile) în relaţiile dintre profesionişti şi dintre aceştia şi autorităţi. Astfel, conform Legii 72/2013, care va intra în vigoare la 5 aprilie, termenul de plată între profesioniști nu poate fi mai mare de 60 de zile calendaristice.

[caption id="attachment_302531" align="alignleft" width="310"] foto: immromania[/caption]

Marţi, 2 aprilie 2013, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 72/2013, care va intra în vigoare la trei zile de la publicare, respectiv în 5 aprilie 2013. Prin această lege a fost transpusă şi implimentată Directiva nr. 2011/7/UE a Parlamentului European şi a Consiliului European, privind combaterea întârzierilor la plată în tranzacţiile comerciale.

Prevederile acestei legi se aplică tuturor profesioniștilor. Prin profesionist se înțelege orice persoană fizică sau juridică ce exploatează o întreprindere cu scop lucrativ (societăți comerciale, companii naționale, regii autonome - inclusiv persoanele fizice ce desfășoară activități independente, profesii libere, PFA). Asociaţiile și fundaţiile non-profit nu intră sub incidenţa acestei legi.

Legea 72/2013 stabileşte termenele maxime de plată pentru următoarele situaţii:

1. Pentru contracte desfășurate între profesioniști - cum ar fi livrările de bunuri/prestările de servicii derulate între două societăți comerciale sau prestările efectuate de persoane fizice (PFA) către diverși clienți;

2. Pentru contractele la care beneficiarii bunurilor/prestărilor de servicii sunt autoritățile contractante. Prin autoritate contractantă se înţelege orice autoritate publică a Statului Român, ce reprezintă un organism de drept public cu personalitate juridică, înfiinţat sau finanţat de autorităţi publice din România.

Termenul de plată, maximum 60 de zile

Termenul de plată între profesioniști nu poate fi mai mare de 60 de zile calendaristice. Prin excepție, părțile pot stabili în contract un termen de plată mai mare de 60 de zile, sub rezerva ca acestă clauză să nu fie abuzivă.

Dacă o clauză este abuzivă sau nu, se va analiza de la caz la caz. Legea nr 72/2013 indică expres câteva situaţii exemplificative şi stabileşte criterii largi de determinare a unor astfel de clauze, lăsând judecătorului a largă marjă de apreciere. Printre acestea: principiul bunei credințe, abateri de la uzanțele ordinii publice și a bunelor moravuri sau poziția dominantă a contractorului, entitate mare față de clienți, societăți mici sau mijlocii.

Precizarea expresă a termenului de emitere a facturii este considerată a fi clauză abuzivă.

Art. 5: Termenul contractual de plată
(3)Părţile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii. Orice clauză prin care se stipulează un termen de emitere/primire a facturii este lovită de nulitate absolută.

Nerespectarea termenelor de plata conduce la dobânzi de întarziere şi dobânzi penalizatoare, iar acestea se calculeaza conform OG nr. 13/2011.

Autorităţile contractante au obligația să respecte următoarele termene de plată: a) 30 de zile calendaristice de la primirea facturii sau a altei cereri echivalente de plată; b) 30 de zile de la recepția bunurilor sau prestarea serviciilor, dacă factura a fost emisă anterior livrării/prestării, sau nu a fost emisă; c) 30 de zile de la recepția bunurilor sau verificarea acestora, dacă este prevăzută o procedură de recepție. Procedura de recepție nu poate depăși 30 de zile decât în cazuri excepționale, determinate de natura bunurilor recepționate, sub rezerva ca această clauză contractuală să nu fie una abuzivă.

Excepții de la termenul de plată

Prin excepție, se poate agrea cu autoritatea contractantă un termen maxim de plată de 60 de zile, dacă acesta este justificat obiectiv de natura contractului şi prezentat în documentaţia de organizare a achiziţiei publice. Se pot agreea, de asemenea şi plăţi eşalonate.

În cazul în care condiţiile din contract conduc la clauze abuzive, acestea se consideră nule şi sunt aplicabile termenele de 30 de zile.

Este considerată clauză abuzivă stabilirea prin contract a datei de emitere/primire a facturii. De asemenea s-a stipulat expres că în raporturile dintre profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, dobânda legală penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă, plus 8 puncte procentuale.

Legea dispune numai pentru viitor şi nu se aplică asupra contractelor deja semnate, cu singura excepție că dacă se constată existenţa unor clauze abuzive, acestea se consideră nule şi în actualele contracte.

Vezi aici textul integral al Legii 72/2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel