Plata restanțelor pentru centrele de permanenţă, cerută de urgență de SNMF și FNPMF

medici deschidere
medici deschidere

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate remedierea urgentă a situaţiei plăţilor restante pentru centrele de permanenţă.

”În ajunul sărbătorilor pascale, în centrele de permanență sunt de gardă peste 2000 de medici de familie şi asistente medicale care asigură continuitatea asistenței medicale, un ajutor prețios pentru cei aflați în nevoie și o mână de ajutor întinsă Serviciului de Ambulanță și SMURD.”, se arată într-un comunicat de presă

În ciuda problemelor cunoscute din anii anteriori legate de plată, medicii de familie au acceptat să lucreze în centrele de permanență, astfel încât în ultimul an numărul centrelor a crescut de la 88 la 192, ceea ce demonstrează o disponibilitate mare a medicilor de familie pentru a lucra suplimentar în aceste centre.

Prin insistențele Ministerului Sănătății de a înființa centre de permanență, în mod accelerat începând cu anul trecut, autoritățile au fost de acord că medicii de familie, prin activitatea din centrele de permanență, aduc reale economii în sistem, asigură un grad sporit de rezolvare a problemelor de sănătate ale populației și degrevează serviciile de urgență.

”Din păcate însă, casele județene de asigurări de sănătate au mari întârzieri în ceea ce priveşte plata medicilor care activează în aceste centre, deși au transmis la timp către CNAS cererile de bugetare. Medicii de familie şi asistenții medicali din centre nu au mai fost plătiţi din luna februarie, existând şi cazuri în care restanțele la plată există din luna decembrie 2011! Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât nepăsarea autorităţilor face ca bugetul alocat centrelor de permanență pentru anul 2012 să fie de fapt suficient doar până la mijlocul acestui an.”, se mai arată în comunicat.

Bugetul alocat în anul 2011, când existau doar 88 de centre de permanență a fost de 20 milioane lei. Bugetul alocat pentru anul 2012 este tot de 20 milioane lei, deşi la 1 ianuarie 2012 existau deja 192 de centre de permanență.

Îngrijorarea medicilor de familie care lucrează în centrele de permanență încă din anul 2004 este fundamentată şi de amintirea perioadei aprilie – iunie 2008 pentru care nu au fost plătiţi nici până în prezent. În anii 2010 - 2011 întârzierile la plată au constituit mai degrabă regula și nu excepția. Mai mult, o inadvertență legislativă aduce ameninţarea returnării de către medici a unei părţi din plata primită în anul 2011, pe motivul că aceste sume ar fi fost în mod greşit plătite de către casele de asigurări, în urma unei interpretări eronate a legislaţiei.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate rezolvarea de urgenţă a problemelor semnalate şi plata penalităţilor de întârziere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel