Platforma 'Împreună' a trimis o scrisoare deschisă prim ministrului Viorica Dăncilă legată de Strategia Naţională de Educaţie Parentală 2018 - 2025.
Platforma civică pentru drepturi şi libertăţi "Împreună" susţine, într-o scrisoare deschisă transmisă premierului Viorica Dăncilă, că Strategia Naţională de Educaţie Parentală 2018 - 2025 este o creaţie a "propagandei progresiste" şi solicită retragerea documentului.
"Am studiat cu atenţie documentul intitulat 'Strategia Naţională de Educaţie Parentală 2018 - 2025', pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei Naţionale ca o prioritate imediată pentru viitorul societăţii româneşti, în general, şi al şcolii româneşti, în special, document nesemnat şi neasumat de către nicio persoană, deci un document fără niciun autor. De la primul paragraf până la ultimul, acest document programatic este o creaţie a propagandei progresiste care caută terenul potrivit pentru a face noi experimente sociale, pentru a educa o nouă generaţie în spiritul negării oricărei moşteniri culturale şi a negării radicale a creştinismului", se arată într-un comunicat al Platformei "Împreună" transmis, marţi, Agerpres.
ONG-urile indică faptul că unele extrase din document sunt relevante pentru toxicitatea ideologică.
Oferta Strategiei Naţionale de Educaţie Parentală 2018 - 2025
Aşa cum rezultă din conţinutul Strategiei, cel mai mare duşman al progresului României este familia naturală. (...) În schimb, toate promisiunile optimiste şi triumfaliste pentru viitorul României sunt legate de ideologia progresistă, care susţine că familia este 'un produs socio-cultural, creată şi recreată permanent de practicile socio-culturale'. Aceasta înseamnă că familia poate fi un produs socio-cultural alcătuit din doi sau mai mulţi parteneri de acelaşi sex sau de sex opus, din căsătoria dintre un adult şi un copil, sau un om şi un animal, un om şi un obiect, etc., după preferinţa socio-culturală a fiecăruia. Pentru a nu lăsa impresia că folosim un limbaj ironic, se poate verifica faptul că în ultimii ani, în alte părţi ale lumii, s-au încheiat căsătorii - poligame (trei femei), între om şi animal de companie, între om şi copac, între om şi computer, şi mai recent o persoană umană s-a căsătorit cu sine însăşi. De ce nu, dacă familia este doar un produs socio-cultural, o constelaţie de imagini, fără niciun fundament natural? Aceasta este în esenţă oferta Strategiei Naţionale de Educaţie Parentală 2018 - 2025 propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale", se menţionează în comunicat.
În acest context, reprezentanţii platformei consideră că această strategie nu poate fi adoptată din mai multe motive.
Prioritatea MEN, educarea copiilor
Potrivit acestora, documentul conţine judecăţi de valoare cu privire la preferabilitatea unei convingeri sau viziuni (de tip progresist) în dauna alteia (de tip conservator, creştin sau "tradiţionalist") asupra lumii, familiei sau educaţiei şi presupoziţii care descalifică convingerile conservatoare, creştine şi "tradiţionaliste" despre familie şi pe cei care şi le însuşesc şi stabileşte ca unic model valid modelul "progresist", "divers", în direcţia ideologiei de gen, cu încălcarea obligaţiei de neutralitate a statului.
"Strategia conţine prezumţii implicite sau explicite că aceste cursuri de educaţie parentală ar trebui să fie obligatorii pentru părinţi. Este neclar care este motivul pentru care este nevoie de o educare în masă a părinţilor din România, ce studii stau în spatele respectivei Strategii şi care vor fi beneficiile aduse de aceasta după cei 10 ani de aplicare. Considerăm că o Strategie Naţională de Educaţie Parentală ar putea fi gândită cel mult pentru medii defavorizate, destinată părinţilor cu deficite educaţionale majore şi concepută în termenii respectării drepturilor parentale", se precizează în comunicat.
În opinia reprezentanţilor Platformei, prioritatea MEN trebuie însă să rămână în continuare educarea copiilor.
"În condiţiile în care actualul sistem educaţional nu şi-a găsit încă o cadenţă, fiind într-o permanentă şi defectuoasă schimbare de metodologii, cu impact negativ asupra calităţii educaţiei pe un fond de criză permanentă de resurse umane, financiare şi materiale, ar fi inoportună asumarea de către minister a unor noi sarcini şi responsabilităţi. Managementul defectuos al educaţiei de stat a copiilor şi tinerilor s-ar perpetua şi în 'educaţia' părinţilor, cu o irosire nepermisă de resurse care ar adânci şi mai mult criza învăţământului românesc. În concluzie, solicităm retragerea completă a Strategiei de Educaţie Parentală", se arată în comunicat.
Platforma civică pentru drepturi şi libertăţi "Împreună" este compusă din 500 de ONG-uri şi peste 1.000 de intelectuali şi are susţinerea a zece organizaţii neguvernamentale internaţionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu