Bogdan Aurescu va prezida, alături de miniștri de externe din Franța și Germania, dar și de premierul de la Chișinău, Natalia Gavrilița, Conferința Internațională pentru crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.
Astăzi, 5 aprilie 2022, are loc co-prezidarea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock (reprezentând Președinția G7), și de ministrul afacerilor externe al Franței, Jean-Yves Le Drian (reprezentând Președinția Consiliului UE), a Conferinței internaționale privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform), la Berlin, Germania în 4-5 aprilie 2022.
Conferința comună de presă a miniștrilor afacerilor externe Bogdan Aurescu, Annalena Baerbock și Jean-Yves Le Drian, împreună cu Prim-ministrul Republicii Moldova, doamna Natalia Gavrilița, va avea loc la Berlin, Germania, la ora 14.15 (ora României), se arată într-un comunicat transmis de MAE.
Analistul de politică externă Dorin Popescu, președinte al Asociației Casa Mării Negre, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre riscurile la care este supusă Republica Moldova din cauza agresiunii Federației Ruse în Ucraina:
„În momentul de față vedem consecințele indirecte ale acestui război asupra Republicii Moldova. Acest stat are foarte multe vulnerabilități, iar cele mai multe sunt legate de existența Transnistriei și a aspirațiilor secesioniste permanente, sprijinul politic și militar al Federației Ruse față de aceste aspirații, sprijin care a și făcut ca dorințele să explodeze din nou sub forma unor noi ambiții de independență ale Tiraposlului, dependența energetică față de Rusia, un nivel nepermis de ridicat al corupției și un clivaj intern în societatea civilă și în mentalul public. O parte a populației se pronunță în continuare public pro-Moscova, fiind captivă mirajului lumii ruse (...). De asemenea, o problemă mai e reprezentată de dimensiunea statalistă, neutralistă, refuzurile geopolitice, în contrast cu opțiunea geopolitică fermă pentru vest, Occident și integrarea în UE, un tren geopolitic care trece și prin București și care are și vagoane de București, iar aici am în vedere aspirațiile unioniste a unei părți a populației Republicii Moldova.
Deci, corupția, dependența energetică, vulnerabilitățile economice propriu-zise și Transnistria fac ca Republica Moldova să fie afectată în mod indirect, însă riscul avansării frontului spre Odesa va genera amenințări directe la adresa acestui stat. Odesa și eventuala cădere a acestui oraș ar reprezenta o amenințare existențială la adresa statalitățiii Republicii Moldova.
Proiectul Novorusia înseamnă granița directă cu România a unei formațiuni nerecunoscute a Federației Ruse. Să nu ne așteptăm că cineva va recunoaște toate aceste câștiguri și toate aceste rapturi teritoriale pe care Federația Rusă le produce samavolnic în detrimentul Ucrainei. În cazul căderii Odesei și al ajungerii trupelor ruse la granița cu România și cu Republica Moldova, vom discuta despre o graniță directă a noastră cu entități a căror anexare de facto de către Federația Rusă nu va fi recunoscută de jure de către nimeni multă vreme de acum încolo.
Riscurile sunt la adresa statalității, securității și intereselor Republicii Moldova și vor crește pe măsură ce ambițiile ofensive militariste revanșarde ale Federației Ruse vor trece de Odesa și vor ajunge la graniță cu noi (...)“, a spus, pentru DC News, Dorin Popescu (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu