Primul magazin McDonalds din Moscova s-a deschis în urmă cu 32 de ani, iar mii de ruşi s-au aşezat la o coadă care se întindea pe sute de metri. Cozile s-au repetat săptămâna trecută, dar asta pentru că McDonalds a anunţat că se retrage din Federaţia Rusă.
În toată Federaţia Rusă, McDonalds avea 850 de magazine deschise în regim de franciză. Chiar dacă închiderea lor este, teoretic, temporară, nu se ştie cum va fi afectată relaţia dintre colosul din fast-food şi Rusia ca urmare a războiului din ucraina.
"Este un sentiment care apasă în Rusia acum. Pare că se întorc în trecut, şi nu în 1990, ci mai degrabă în 1970, când oamenii nu aveau acces la nimic şi trăiau izolaţi de restul lumii", a declarat Angela Stent, profesor la Universitatea Georgetown şi fost ofiţer de informaţii despre Rusia în Consiliul Naţional de Informaţii al SUA, conform The Guardian.
Când primul McDonalds s-a deschis în Rusia, Uniunea Sovietică încă nu fusese dizolvată.
"Nu ştiam atunci ce este fast-food-ul. Credeam că are gust de libertate şi voiam să o gustăm", a transmis fotograful rus Mitya Kushelevich, conform sursei citate.
Astfel, pentru mulţi oameni, McDonalds avea gust de sfârşitul războiului rece. Însă, deşi ruşii voiau să guste din capitalism, au fost atenţi să nu se lase consumaţi de el.
"Oamenii au înţeles greşit. Ruşii nu voiau să fie americani şi nici nu voiau ca ţara lor să fie ca SUA. Voiau doar aceleaşi lucruri, cum ar fi blugii, ţigările, guma de mestecat, burgerii", a declarat şi Fiona Hill, fost director de informaţii la Casa Albă pentru Europa şi Rusia.
"De altfel, şi Putin spunea, când a fost ales prima dată, 'vă voi aduce pâine şi circ. Vă voi aduce Big Mac-uri, Ikea, showuri TV, aşa cum are toată lumea. Puteţi să lăsaţi securitatea naţională şi politica pe seama mea, iar totul va fi extraordinar", a mai spus Hill.
Însă Putin a încercat să crească relevanţa Rusiei la nivel global prin încălcarea tuturor acordurilor mondiale. A început cu uciderea celor care au dezertat cu substanţe radioactive, iar în 2014 a anexat Crimeea.
"Potrivit unor oameni care au acces la conversaţiile lui Putin cu cei în care are încredere, în ultimii doi ani preşedintele şi-a pierdut orice interes în lumea prezentului. Economia, problemele sociale, pandemia, toate astea îl irită. În mintea sa, Putin se crede într-o situaţie istorică unică, prin care poate permite Rusiei să revină în top", a scris Mikhail Zygar, jurnalist rus, pentru New York Times.
Cu toate astea, eşecul de până acum din Ucraina, unde Rusia nu a reuşit să se împună cu uşurinţa pe care o spera, nu a făcut decât să adauge şi mai multă umilinţă, la care Putin pare să răspundă doar cu violenţă crescută. Astfel, plecarea McDonalds din Rusia şi a altor companii uriaşe pare a fi bulgărele care va porni o adevărată avalanşă spre decăderea Rusiei, mai arată Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu