Pleci în vacanţă în Croaţia? Iată cu ce nu poţi intra în ţară

Fotografie de la Walder, Pexels
Fotografie de la Walder, Pexels

Croaţia a devenit una dintre destinaţiile favorite de vacanţă ale românilor. Sunt, însă, lucruri pe care autorităţile croate le opresc la graniţă, turiştilor fiindu-le interzis să intre cu ele în ţară. 

Administraţia Vamală a Croaţiei a publicat noi reglementări de intrare în ţară, potrivit cărora, cetăţenii din state terţe, cum ar fi Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru sau Kosovo, nu pot introduce pe teritoriul croat niciun fel de produse lactate sau din carne.

Potrivit noilor reglementări, călătorii pot trece frontiera cu bagajul personal, care include obiectele personale necesare călătoriei, articole de igienă, medicamente şi dispozitive electronice.

Fără taxe vamale fiecare călător poate introduce pe cale aeriană cel mult 200 de ţigări sau 200 grame de tutun, în timp ce călătorii care intră în Croaţia pe cale rutieră sau feroviară au dreptul la o cantitate de cinci ori mai mică.

De asemenea, pe teritoriul Croaţiei se poate intra cu cel mult patru litri de vin sau 16 beri, dar aceste facilităţi nu sunt valabile pentru persoane cu vârsta sub 17 ani, scrie RADOR. 

Croația poate folosi moneda Euro din 2023

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a felicitat pe Twitter Croaţia, spunând că euro este parte a "visului european". La mai puţin de 10 ani de la aderarea la UE (în 2013), Croaţia va deveni al 20-lea membru al zonei euro.

Susţinerea "este un excelent semnal pentru Croaţia şi pentru economia ţării", a afirmat premierul croat Andrej Plenkovic, la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Acesta a adăugat: "Croaţia este pregătită pentru zona euro", subliniind cât de bine este deja consacrată moneda unică în economia ţării.

"70% din turiştii care sosesc în Croaţia vin din ţări membre ale zonei euro, două treimi din schimburile noastre comerciale sunt cu state din zona euro", a explicat Plenkovic.

La 1 iunie, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Croaţia este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, îndeplinind cele patru criterii nominale de convergenţă, iar legislaţia sa este pe deplin compatibilă cu cerinţele tratatului şi cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale/BCE, notează Agerpres.

Comisia Europeană anunță că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro

Comisia Europeană susține că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, transmite Agerpres. Concluzia vine în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii relevanţi suplimentari, se arată într-un comunicat publicat miercuri de Executivul comunitar.

Concluzia Comisiei Europene este prezentată în Raportul de convergenţă din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

De ce România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro



Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel