Pleci spre Vest cu mașina? Atenție, e criză de combustibil în Ungaria. Risc crescut de pană de curent

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ungaria se află în pragul unor întreruperi de energie și penurii de combustibil după ce Ucraina a impus o interdicție parțială asupra petrolului rusesc care tranzitează teritoriul său, măsură care ar putea avea efecte majore în doar câteva săptămâni.

Luna trecută, Kievul a impus sancțiuni care blochează tranzitul petrolului de țiței vândut de cea mai mare companie privată de petrol din Rusia, Lukoil, către Europa Centrală. Această mișcare anulează parțial o excepție de la sancțiunile stabilite de Uniunea Europeană, menită să ofere țărilor dependente de petrolul rusesc timp suplimentar pentru a găsi alte surse de aprovizionare, scrie Politico.

Scopul Ucrainei este de a strangula o sursă cheie de venit pentru bugetul de război al Kremlinului, la mai bine de doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, măsura a stârnit temeri de penurii de aprovizionare în Budapesta, care se bazează pe Rusia pentru 70% din importurile sale de petrol — și pe Lukoil pentru jumătate din această cantitate.

"Măsurile ucrainene ar putea crea o situație gravă,” a spus Ilona Gizińska, cercetător și expert în Ungaria la Centrul de Studii Estice. Ea a adăugat că ungurii ar putea confrunta prețuri extrem de mari la energie și penurii de electricitate în doar câteva săptămâni, dacă nu se găsește o soluție. Potrivit Centrului pentru Cercetare în Energie și Aer Curat, Ungaria a cheltuit aproape un sfert de miliard de euro pe țiței și gaz rusesc doar în aprilie anul acesta.

Vineri, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că măsura Ucrainei ar putea amenința securitatea energetică pe termen lung a țării, criticând Kievul pentru această decizie. "Autoritățile ucrainene și-au arătat disponibilitatea de a găsi o soluție pentru situație, dar aceste încercări au dispărut de atunci,” a spus el.

La o întâlnire cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, mai devreme în această săptămână, Szijjártó a afirmat că țara sa a început discuții cu Moscova pentru a găsi surse alternative de petrol rusesc. "Există o nouă situație juridică în Ucraina acum, pe baza căreia Lukoil nu mai face livrări către Ungaria,” a spus el marți. "Acum lucrăm la o soluție juridică ... pentru că petrolul rusesc este important din perspectiva securității noastre energetice.”

Vineri, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Ucraina că a luat o "decizie politică” și a afirmat că situația este "critică” pentru cei care încă mai cumpără petrol rusesc.

Interdicția impusă Lukoil vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Kiev și Budapesta. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a criticat săptămâna aceasta pe premierul ungar, Viktor Orbán, pentru întâlnirea sa cu liderul rus, Vladimir Putin, în cadrul unei "misiuni de pace” auto-declarate în această lună. Budapesta a blocat, de asemenea, în mod constant livrările de arme ale UE către Kiev.

Ostilitate în Est

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, UE a impus un embargo asupra importurilor de petrol rusesc care sosesc în bloc pe mare. Dar a exceptat aprovizionările prin conducte — inclusiv cele venite prin conducta Druzhba către Ungaria, Slovacia și Cehia — pentru a oferi acestor țări timp să găsească surse alternative, cu înțelegerea că vor face acest lucru cât mai repede posibil.

Ucraina a luat acum problema în propriile mâini, potrivit Innei Sovsun, un parlamentar ucrainean din partidul de opoziție pro-UE Holos, care face parte din comitetul pentru energie al parlamentului. "Am așteptat peste doi ani pentru ca UE, pentru ca G7, să introducă sancțiuni reale împotriva petrolului rusesc prin conducte” a spus ea, menționând că respectiva conductă încă transportă 200.000 de barili de țiței pe zi. Cu Moscova câștigând 180 de miliarde de dolari din exporturile sale de petrol anul trecut, "este de fapt absurd să le permitem să facă acești bani transportând acest petrol prin teritoriul ucrainean, dacă banii sunt apoi folosiți pentru a ne ucide” a adăugat Sovsun.

Dar Sovsun a sugerat, de asemenea, un obiectiv secundar al interdicției: să răstoarne opoziția Ungariei față de livrările de arme către Ucraina și aderarea Kievului la UE. "Am încercat toate soluțiile diplomatice și niciodată nu au funcționat,” a spus ea. "Așa că se pare că trebuie să găsim alte abordări pentru a discuta cu ei.”

Nu doar Ungaria este prinsă în rețeaua sancțiunilor: marele rafinator slovac Slovnaft cumpără țiței de la Lukoil. Dar un purtător de cuvânt al ministerului economiei al țării a declarat pentru sursa citată că firma a găsit surse alternative și, până acum, "aprovizionarea cu petrol rusesc către Slovacia nu a fost întreruptă”.

Sancțiunile, care forțează operatorul de conducte ucrainean UkrTransNafta să respingă cererile pentru petrolul contractat de Lukoil să treacă prin Druzhba, până acum nu vizează alte companii rusești de petrol care continuă să transporte țiței prin Ucraina, inclusiv Rosneft și Tatneft. Acest lucru se datorează parțial faptului că respectiva conductă continuă să transporte petrol non-rusesc din Kazahstan către Germania, a spus Olena Lapenko, expert în securitate energetică ucraineană la think tank-ul DiXi Group. Dar, după Lukoil, "sancțiunile împotriva altor companii care produc și exportă petrol rusesc sunt pe drum,” a prezis ea.

Ungaria trebuie acum să acționeze rapid pentru a găsi alte opțiuni. "Orice oprire prelungită a aprovizionării ar forța rafinăriile regionale să acceseze stocurile lor, să le epuizeze și, între timp, să caute o soluție diplomatică pentru problemă” a spus Viktor Katona, analist principal de țiței la firma de informații Kpler. Budapesta ar putea acum negocia mai multe importuri de la Rosneft sau ar putea crește aprovizionarea din Croația prin conducta Adria. Ungaria ar putea, de asemenea, să elibereze o parte din rezervele strategice de urgență, care au suficient petrol pentru 90 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel