Ploi fără precedent în Toscana. Au murit șase persoane. Altele sunt dispărute

FOTO: Twitter @ Eugenio Giani
FOTO: Twitter @ Eugenio Giani

Toscana a fost lovită de inundații puternice, care a lăsat în urmă pagube materiale și șase persoane decedate. Alte persoane sunt date dispărute, iar aproape 200 au fost nevoite să își părăsească locuințele.

Șase persoane au murit după ce râuri au ieșit din matcă în urma ploilor torențiale din cursul nopții în regiunea Toscana din centrul Italiei, au anunțat vineri autoritățile locale, relatează Reuters. De asemenea, două sunt date dispărute, iar aproape 200 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele.

Existau temeri că râul Arno ar putea inunda orașul istoric Florența, după ce orașele din apropiere au fost inundate de marginea sudică a furtunii Ciaran, dar punctul maxim al apelor a trecut la mijlocul dimineții fără incidente majore.

”Situația este încă foarte critică”, a declarat pentru Reuters Monia Monni, consilier regional pentru protecție civilă, referindu-se în special la Campi Bisenzio, un oraș situat la aproximativ 15 kilometri nord-vest de Florența.

”În alte părți, apa s-a scurs, dar există noroi și devastarea pe care un astfel de eveniment o lasă în urmă”, a adăugat Monni.

Aproximativ 190 de persoane au fost nevoite să își evacueze locuințele, dintre care 150 în Campi Bisenzio, unde proprietățile de la parter au fost avariate, mașinile parcate au fost pe jumătate scufundate, iar agenții de salvare au navigat pe străzile inundate cu bărci de cauciuc.

Locuitoarea Enza Carfagna a povestit pentru Reuters cum familia ei a salvat o vecină în vârstă aflată la parter, imobilizată în scaun cu rotile, folosind o pătură pentru a o ridica pe scări.

”Noaptea trecută, nu părea un lucru mare, a fost foarte puțină ploaie. Apoi, în jurul orei 21:00 (20:00 GMT), am văzut toată această apă maro care venea și ne-am dus să o luăm pe doamna”, a spus ea.

Guvernul italian a declarat stare de urgență și a alocat o sumă inițială de 5 milioane de euro (5,4 milioane de dolari) pentru a ajuta zonele cele mai afectate.

Aproximativ 48.000 de persoane din regiune nu aveau electricitate, a declarat vicepremierul și ministrul Infrastructurii, Matteo Salvini, într-o conferință de presă.

Schimbările climatice, principala cauză a inundațiilor

Președintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, a declarat că regiunea nu a mai văzut niciodată atâtea ploi într-un interval de timp atât de scurt. Vorbind pentru canalul de știri Sky TG24, el a declarat că experții i-au spus că a fost cea mai gravă ploaie torențială din ultimii 100 de ani.

”Ceea ce s-a întâmplat peste noapte în Toscana are un nume clar: schimbări climatice", a scris Giani pe X.

O altă persoană, un pompier, a fost dată dispărută în regiunea Veneto din nord-estul țării, a declarat guvernatorul local, citat de Sky TG24.

Alerte meteorologice au rămas în vigoare în mai multe regiuni italiene, iar unele școli au fost închise, după o săptămână în care țara a fost lovită de vânturi puternice și ploi abundente.

Furtuna Ciaran a fost condusă de un curent jet puternic care a venit dinspre Atlantic, dezlănțuind ploi abundente și vânturi furioase care au provocat deja inundații puternice în Irlanda de Nord, în unele părți ale Marii Britanii, în Belgia, Olanda și Franța.

Italia este considerată ca fiind deosebit de expusă la efectele schimbărilor climatice. Inundațiile din regiunea Emilia-Romagna din luna mai au ucis cel puțin 14 persoane.

Citește și: Furtuna Ciaran face prăpăd în Europa. Vântul bate cu 200 km/h. Pană de curent masivă în Franța

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel