Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit despre ultimele acțiuni ale celor de la Apele Române în localitățile afectate de inundațiile din județul Galați.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a intervenit la un post TV, unde a vorbit despre măsurile care s-au luat pentru evacuarea apei din zonele afectate de viiturile puternice, dar și cum pot fi prevenite, pe viitor, astfel de situații, mai ales în zonele vulnerabile, cum sunt cele două localități din județul Galați, Slobozia Conachi și Pechea, unde apele au luat patru vieți, iar peste 5.000 de locuințe au fost evacuate, 13 drumuri naționale și județene au circulația întreruptă.
”A fost prelungit acest cod (n.r. codul roșu de inundații), nu neapărat din cauza precipitațiilor noi, pentru că așteptăm 10...15 l/mp pe 24 de ore, la fel cum este posibil ca volumul acestor precipitații să crească puțin, după ora 16.00, însă există foarte multă apă acumulată în aceste zone, apă care se scurge, și care în anumite situații este posibil să provoace daune.
Colegii de la Apele Române au muncit toată noaptea, iar la ora 5 dimineață au finalizat o breșă în corpul unui dig al râului Geru, în zona localității Piscu, o breșă care să ajute drenarea mai rapidă a apei acumulate în zona Slobozia Conachi și Pechea, cu precădere.
Dacă până la efectuarea breșei tendința era de scădere a nivelului, scădea cu 5 cm la fiecare oră, peste noapte, astăzi de dimineață, și aștept măsurăturile pe Geru și Suhu, a crescut cu 10 cm pe oră și nu avem niciun motiv să nu rămânem pozitivi să să sperăm că o viteză mai mare a aportului respectiv de apă, înseamnă o perioadă mai scurtă până când gospodăriile oamenilor vor ieși de sub ape, în principal la Pechea și Slobozia Conachi, cele două localități afectate de inundații”, a declarat Mircea Fechet, la Digi 24.
Citește și: Codul roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Siret și Prut, prelungit până la prânz
Zona localității Pechea este una foarte vulnerabilă atunci când sunt ploi abundente într-un timp scurt, iar în acest sens, ministrul Mediului a fost întrebat ce se poate face în această zonă, având în vedere că au mai fost probleme și în urmă cu 14 ani.
”Acolo, cauzele sunt multiple, însă principala cauză este legată de ploile abundente pe care le-am avut în ultimele zile. Atunci când 24 de ore plouă în mod normal în jumătate de an, trebuie să fim pe deplin conștienți că nu putem elimina riscul inundațiilor și nu putem înlătura în totalitate efectele acestora. (...) Există o amenajare hidrotehnică, începută în trecut, ea se află în zona localității Suhurlui, însă o dată cu finalizarea acelei investiții eu cred că locuitorii din cele două localități vor avea un risc de inundații mai mic.
Acea amenajare este făcută în perioada comunistă și abandonată, este o amenajare pentru irigații, a aparținut ANIF-ului, și rolul acei amenajări era de a prelua apa din Dunăre pe care să o folosească la agricultură. Însă, așa cum știm, amenajările hidrotehnice pot avea roluri multiple, nu doar de producere a energiei electrice sau de alimentare cu apă, industrială sau potabilă sau pentru irigații, ci inclusiv pentru atenuarea viiturilor, pentru că acea acumulare folosește ca zonă tampon, ea poate acumula milioane metri cubi de apă, lucru care poate însemna niște ore câștigate atunci când de pe versanți se adună cantități impresionante. Însă nu există o soluție universal valabilă, la fel cum este puțin probabil să avem câte o astfel de amenajare în fiecare localitate expusă din România, pentru că discutăm de zeci sau sute de astfel de localități. Decolmatarea cursurilor de apă este foarte importantă, iar primarul mi-a spus ca a făcut acest lucru, și la Pechea, și la Rediu”, a mai spus ministrul Mediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu