Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi vremea în următoarele zile, dar şi când va veni primăvara cu adevărat, cel puţin din punct de vedere al prognozelor. Aceasta a venit, însă, şi cu veşti bune pentru agricultori.
"Avertizarea COD GALBEN a fost prelungită până joi dimineaţă la ora 6:00. Precipitaţiile vor fi în majoritatea zonelor, dar mai ales în zonele sudice, estice şi centrale, precum şi în zonele montane şi submontane, unde vorbim de cantităţi de 25 până la 35 litri pe metrul pătrat, izolat 40 de litri pe metrul pătrat. În jumătatea estică a Munteniei, Transilvania, Maramureş, în vestul şi nordul Moldovei, precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ninsori, iar la munte, la altitudini mai mari de 1500 de metri, vitezele vântului la rafală se vor situa între 70-90 km/h, iar în restul ţării 55-65 km/h.
Avertizarea de Cod Portocaliu intră în vigoare de la ora 14:00 până miercuri seară la ora 23:00. Ea vizează Carpaţii Meridionali şi de Curbură, va ninge abundent, iar vântul va bate la rafală cu peste 90-100 km/h, mai ales la altitudini de peste 1500 m, unde va fi viscol puternic, iar vizibilitatea va fi foarte redusă.
Vezi și: ANM, prognoză meteo: Cod Galben și Cod Portocaliu. Vremea în București
Regimul termic este scăzut faţă de zilele anterioare. Vorbim de maxime care nu vor mai depăşi 7-8 grade Celsius şi minime situate sub -7 grade Celsius în depresiuni, până la cel mult 2-3 grade Celsius în zona litoralului.
Actualizarea meteo pe patru săptămâni aduce în atenţie această săptămâni cu valori mai coborâte în toată ţara şi un caracter puternic excedentar al precipitaţiilor, de 60 litri pe metrul pătrat, care depăşesc media climatologică a unei luni martie în România. Media este de 30-40 litri pe metrul pătrat. Şi ultima săptămână din martie aduce un semnal privind posibilitatea ca regimul de temperaturi să aibă aceeaşi tendinţă, adică valori mai coborâte faţă de ceea ce ar fi normal pentru perioada respectivă, astfel încât vorbim în acest an de o lună martie mai rece decât în mod obişnuit", a explicat Elena Mateescu pentru DC NEWS.
"Situaţia este una net diferită din punct de vedere al precipitaţiilor faţă de perioada similiară a anului agricol anterior. Din 1 septembrie 2020 până acum, înregistrăm o cantitate de precipitaţii de peste 120 de litri pe metrul pătrat. Din punct de vedere al rezervei de apă din sol, discutăm de valori apropiate de optim în cea mai mare parte a ţării, pe profilul de sol 0-100, în special în jumătatea sudică a ţării, pentru că în februarie şi martie cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat în aceste zone", a mai spus directorul ANM.
"Climatologic, de la o lună la alta, valorile sunt în creştere. Dacă media climatologică a unei luni martie este de 3,8 grade, în aprilie vorbim de 8,9 grade Celsius. Aşadar, temperaturile sunt în creştere cu 4 grade în aprilie faţă de martie. Pe măsură ce înaintăm în sezonul activ, spre primăvară, aşa se întâmplă. La acest moment, prima jumătate a lunii aprilie pare a fi normală din punct de vedere termic. Dar având în vedere schimbările bruşte, vom mai veni cu actualizări", a concluzionat Elena Mateescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu